Restaurang Backa Säteri är numera en familjeägd rörelse. Förutom Kaj och hustrun Ulla-Britt, i folkmun kallad ”Bittan”, spelar äldste sonen Dennis en nyckelroll.
– Dennis är utbildad kock, så det är han som lagar maten, förklarar pappa Kaj.
Yngste sonen Emanuel, 14 år, har också framtiden utstakad. Han har bestämt sig för att gå i brorsans fotspår och väntar bara på att skolan ska bli färdig.
– Själv har jag ett förflutet i reklamvärlden, drivit egen firma inom reklambranschen. ”Bittan” däremot har jobbat 20 år i restaurangyrket, berättar Kaj.
Längtan av att få driva egen restaurang har funnits länge hos familjen. Att hitta en lämplig verksamhet att ta över har dock inte varit det lättaste.
– Vi har varit runt och tittat lite varstans, till och med uppe i Norrland. Inget ställe har dock känts helt rätt förrän vi kom hit.
Familjen Merstrand vill göra Restaurang Backa Säteri till en ny och naturlig mötesplats, inte bara för golfare.
– Vi kommer givetvis att ha ett nära samarbetet med Nödinge Golfklubb, men framförallt önskar vi att vår restaurang blir en mötesplats för aleborna i allmänhet, poängterar Kaj.
Husmanskost
Restaurangen kommer att ha öppet alla dagar i veckan. Luncherna kommer att bestå av husmanskost av olika slag.
– Dennis är anti halvfabrikat varför maten kommer att lagas från grunden. Utöver lunchen så serverar vi en à la carte meny. I den maten lägger vi stor tyngd på årstiden och tillgången på bästa råvarorna.
– Till skillnad hur det har varit tidigare så kommer vi att ha en separat avdelning för affärsluncher. Det går också utmärkt att baka ihop affärslunchen med en konferenssittning i vårt konferensrum. Vi har redan fått en del bokningar på just detta, säger Kaj.

Från Annelund kommer de nya ägarna till Restaurang Backa Säteri. Familjen Merstrand har tagit över verksamheten, som hade nypremiär i förra veckan. Sonen och tillika kocken, Dennis, tillsammans med sina föräldrar, Ulla-Britt och Kaj.
Bred publik
På vardagar kommer restaurangen att hålla öppet redan från tidig morgon för att på så sätt kunna erbjuda en enklare kaféverksamhet.
– Vi vill att folk som är ute och promenerar i området ska kunna gå hit och ta en kaffe, glass eller vad det nu kan vara. Det är också ett led i satsningen på att locka hit en bred publik.
Kaj och ”Bittan” har tio mil enkel väg att resa, för att ta sig från bostaden hemma i Annelund till restaurangen i Nödinge. Dock har paret en övernattningshusvagn uppställd i Backa.
– Får vi verksamheten att fungera på det sätt som vi hoppas är det inte alls otänkbart att vi flyttar hit vad det lider, säger Kaj.
Det är med stor entusiasm som familjen Merstrand har intagit rollen som restaurangägare. De ser fram emot en vår och sommar med mycket sol och många besökare.
– Vi har en stor uteservering på baksidan huset och nu inväntar vi möblerna som vi ska ha vid entrén. Där ska gästerna kunna njuta av kvällssolen.
Har ni några nöjeskvällar inplanerade?
– På fredagar blir det after work och någon gång med jämna mellanrum är tanken att vi ska ha trubadur/pubkvällar, avslutar Kaj Merstrand.