Turerna kring sorgebarnet Ale Arena fortsätter. Vid årsskiftet stod det klart att Ale-Surte BK och dess bolag inte klarade driva arenan enligt gällande avtal. Framför allt var ryggsäcken med gamla synder för tung och likviditeten var hårt ansträngd. Ale kommun valde att ta över driften och har sedan dess försöka räkna fram vad arenan egentligen kostar i drift.
– Vi får räkna med dryga 10 Mkr. Då ingår kapitalkostnad, el och vaktmästeri. Det är en femtedel av Kultur- och fritidsnämndens budget, mer än hela biblioteksverksamheten i Ale. Det känns inte rimligt, säger Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) och fortsätter:
– Därför måste vi hitta en långsiktighet i arenan. Ett av våra förslag har varit att diskutera med Kungälvs kommun om ett samverkansavtal. De kan senarelägga sin isläggning och låta sina klubbar samutnyttja Ale Arena under för- och eftersäsong. Vi behöver inte ha dubbla uppsättningar av allt. Det är ett kapitalfördärv som grannkommuner måste se över.
I dagsläget är det 2,3 Mkr som det inte finns täckning för i Ale kommuns budget.
– Det är den delen som vi inte har kunnat förutse, då vi fick arenan som grädde på moset när budgeten var mer eller mindre klubbad. Nu vet vi inte riktigt var dessa pengar ska tas. Vi tittar på olika lösningar, där Kungälvsspåret är ett. Mardrömsscenariot är att vi inte hittar några pengar, varken externt eller internt. Då kan vi inte spola någon is. Ale-Surte om någon vet hur dyrt det är och vi måste veta hur verksamheten ska finansieras innan säsongen drar igång, säger Mikael Berglund.
Ale-Surte BK har gjort en mycket detaljrik utredning kring arenaförsäljningen, köpavtalet och klubbens ekonomi. Den visar bland annat att Ale kommun inte har gjort rätt för sig på alla punkter, men den är också kritisk till den egna styrelsen.
– Det kan mycket väl vara så att det finns felaktigheter. Å andra sidan har Ale-Surte inte heller skött sina kort rätt i alla avseenden. Jag är dock glad över att klubben har gjort den här sammanställningen. Nu har vi allt svart på vitt och kan ta en seriös diskussion, punkt för punkt, lovar Berglund.
Från Ale-Surtes håll är man försiktigt optimistisk.
– Personligen kan jag tycka att idén om att samverka med Kungälvs kommun för att säkra den framtida driften låter intressant, säger Lars-Ove Hellman, ledamot i styrelsen.
Om det ekonomiska läget säger Hellman att det är fortsatt bekymmersamt, men inte i fritt fall.
– Nu har vi en budget som bygger på verkliga kostnader och intäkter. Oron gäller de gamla synderna och vi måste få till stånd en lösning med Ale kommun för att kunna gå vidare, säger Hellman.
För att sänka driftskostnaderna på sikt i Ale Arena är Mikael Berglund beredd att diskutera nödvändiga investeringar i nästa års budget.
– Vi måste blicka framåt också. Jag ser helst att kommunen gör vad som krävs för att få arenan så kostnadseffektiv som möjligt för att sedan låta den övergå i föreningsdrift igen, avslutar Kommunstyrelsens ordförande.