SKEPPLANDA. Samtidigt som verksamhetsledningen arbetar hårt med att förbättra tillgängligheten för Älvängen/Skepplanda vårdcentral väljer Hälso- och sjukvårdsnämnden att dra in sjukgymnastiken i Skepplanda.
Det beskedet lämnades på onsdagskvällens informationsmöte i Skepplanda bygdegård.
– Ett hårt slag, konstaterar Gunilla Wallengren, ordförande i Ale DHR.
I början av september hölls ett första stormöte om vårdcentralens framtid i Skepplanda. I förra veckan var det dags för ett uppföljningsmöte. Under tre och en halv månad har verksamhetschef Kerstin Torgeby och biträdande verksamhetschef Eva Herlenius gjort sitt yttersta för att svara upp på de förväntningar som ortsborna har på sin vårdcentral.
– Det här är ett långsiktigt arbete. Det vi har koncentrerat oss på inledningsvis är tillgängligheten. Patienterna ska kunna nå oss på telefon och där har servicen blivit avsevärt mycket bättre, förklarade Eva Herlenius.
– Numera kan vi också erbjuda två dagar, måndag och tisdag, med läkare på plats i Skepplanda. Nästa satsning blir att öppna en drop in-verksamhet, men den kommer att bli i Älvängen. Det projektet hoppas vi kunna sjösätta om ett par veckor, sade Herlenius.
Arbetsgruppen för vårdcentralens överlevnad i Skepplanda hade till mötet i bygdegården förberett ett antal frågor till presidiet, som bestod av, förutom nämnda verksamhetsledning, primärvårdsstyrelsens ordförande Mats Frisell (S), vice ordförande Marit Hesse (M) och primärvårdsdirektör Gunilla Gustafsson. Bland annat ville arbetsgruppen ha reda på resursfördelningen för 2012.
Besparingskrav
– Det finns ett besparingskrav som vi tvingas hantera på olika sätt i detta område. En följd blir att man drar in på sjukgymnastiken i Skepplanda. Istället väljer nämnden att satsa på en barnpsykolog i Ale, informerade Gunilla Gustafsson.
Protesterna var på sina håll högljudda, men beslutet står fast.
– Vi har inte fått någon beställning av sjukgymnastik i Skepplanda. Eftersom vi inte fått något uppdrag kan vi heller inte utföra den tjänsten, fastslog Gunilla Gustafsson.
Vad som händer med lokalen och de unika redskap som finns i Skepplanda återstår att se.
– Jag lovar att återkomma med ett besked till arbetsgruppen och se om vi kan hitta en lösning, sade Jarl Karsson (S), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4, som fanns i publiken.
Gång efter annan betonade presidiet att antalet listade på vårdcentralen Älvängen/Skepplanda är det som till slut avgör resursfördelningen.
– Vi får pengar utifrån det vi presterar, det vill säga de patienter som listar sig hos oss, underströk Hellenius.
Trenden av listade patienter till Älvängen/Skepplanda vårdcentral är vikande. På ett år har enheten tappat mellan 900-1000 patienter och det totala antalet uppgår nu till cirka 11 000.
– Genom att erbjuda en bra verksamhet ska vi vända den trenden. Ökad tillgänglighet är nyckeln till framgång och vi gör så gott vi kan med de resurser som finns till vårt förfogande, sade Eva Hellenius.
Rolf Johansson, som också han ingår i arbetsgruppen, vågar inte ha några stora framtidsförhoppningar när det gäller vårdcentralen i Skepplanda.
– Verksamhetsledningen gör så gott den kan, men det är politikerna som jag är besviken på. De lovade så mycket i valrörelsen och sade att vården måste få kosta. Vad är de löften värda nu? Inte ett skvatt! Det finns politiker här som jag tycker borde ta sitt ansvar.
Nästa stormöte om Älvängen/Skepplanda vårdcentral är planerat till våren.