NÖDINGE. Energibolaget Solör Bioenergi AB, som sedan 2022 har fjärrvärmemonopol i Ale, har aviserat en prishöjning om 27 procent från 1 januari 2025. Sedan Solör övertog ägandet av fjärrvärmenätet från Göteborg Energi har priserna därmed stigit med 39 procent.
150 hushåll i Nödinge har under hösten mottagit det ena besvärande brevet efter det andra av Solör Bioenergi AB. Det första innebar att den befintliga underhållsgarantin av enskilda fjärrvärmecentraler sades upp utan hänvisning till vem som i framtiden ska sköta service- och jourfrågorna. I nästa stund aviserades en prishöjning från 1 januari 2025. Nu är det inte bara kunderna som reagerar utan även organisationen Fastighetsägarna höjde i veckan som gick rösten.
– Fastighetsägarna ställer sig frågande till att fjärrvärmekunderna i Ale ska betala så mycket högre priser. Solör missbrukar sin monopolställning för att maximera sin vinst, kommenterar Anders G Johansson, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna.
I en jämförelse av fjärrvärmekostnaderna i Ale med de i Partille 2022, när båda bolagen var i Göteborg Energis ägo, var prisskillnaden mellan Ale Fjärrvärme och Partille Energi marginell. Medan Ale Fjärrvärme såldes till Solör tog ett kommunägt bolag över ägandet av Partille Energi år 2023. Sedan dess har fjärrvärmepriset i Partille ökat med 20,6 procent, medan prisutvecklingen i Ale har varit nästan den dubbla (39%).
– Att maximera sin vinst på en monopolmarknad utan begränsningsregler är inte alls svårt. Men det är av flera skäl inte heller lämpligt. Jag är övertygad om att politikerna i Ale ångrar att de inte lät kommunen överta ägandet av fjärrvärmenätet när de hade möjligheten, säger Anders G Johansson.
Branschorganisationen Fastighetsägarna räknar med att allt fler fastighetsägare kommer att överväga att gå över till eller komplettera med andra, elbaserade alternativ för sin uppvärmning.
– Med sin prissättning sparkar bolag som Solör – ironiskt nog – undan benen för sin egen verksamhet. Ur ett samhällsperspektiv är det emellertid en olycklig utveckling, menar Anders G Johansson.
– Elen behövs ju i omställningen av industrin och transportsektorn. Fjärrvärme är ett utmärkt och klimatvänligt sätt att värma bostäder på, men det förutsätter att priset är rimligt och hållbart.