Kritisk. Håkan Andersson är rent utsagt förbannad över hur Ale kommuns berörda förvaltningar har handlagt hans bygglovsansökan. ”På samhällsbyggnadsförvaltningen är de rent otrevliga”.
Kritisk. Håkan Andersson är rent utsagt förbannad över hur Ale kommuns berörda förvaltningar har handlagt hans bygglovsansökan. ”På samhällsbyggnadsförvaltningen är de rent otrevliga”.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/04/V-15-Hamek11.jpg

”Snart ger jag upp”

ÄLVÄNGEN. Prestige, vattentäta skott mellan förvaltningarna och en total brist på servicekänsla. Håkan Andersson på Hamek i Älvängen beskriver näringslivsarbetet i Ale kommun. I två år har jag försökt få ett bygglov beviljat, men nu ger jag snart upp. Det är bättre att söka sig till en kommun som ser företagare som möjligheter och inte som problem, säger han.

För fyra år sedan informerade Håkan Andersson kommunledningen om en önskvärd utbyggnad i norra Älvängen. Målet har varit att gå från ladugårdsverkstad till en modern mekanisk verkstad med kontor och personalutrymmen i en och samma byggnad. Två år senare, 2009, lämnades en första bygglovsansökan in. Turerna har varit många i något som Håkan Andersson beskriver som en ”ofattbar soppa”, där den ena handen i kommunen inte vet vad den andra gör. Beskeden har varit många, allt från att bygglovet är klart till att ”här vill vi egentligen inte att du bedriver någon verksamhet, det är bättre du blir inlöst”.

– Jag har inte satt mig på tvären, tvärtom har jag lyssnat och sagt att kom med ett förslag. Mitt företag måste utvecklas. Jag måste expandera, här eller någon annanstans, men jag måste ha besked, berättar Håkan Andersson.

Hamek har sitt säte mellan Göteborgsvägen och E45, strax norr om Svenstorp i Älvängen. Området ligger så nära 45:an att det är klassat som riskzon. Med anledning av det gjordes en riskanalys i samband med att den nya lokalvägen som kommer att gå ännu närmare verkstan planerades.

– Den visade att det är möjligt att ligga kvar med verksamhet i området, vilket känns bra. Det smidigaste och billigaste för oss är helt klart att expandera där vi finns idag, säger Håkan Andersson som dock hade fått ett annat råd av Samhällsplaneringsavdelningen.

– Jörgen Sundén sa tidigt att jag borde bli inlöst och föreslagen en alternativ etableringstomt. Jag skulle bli kontaktad igen, men inget hände.

Hösten 2009, ett halvår efter att Hameks första bygglovsansökan skickats in, ville Håkan Andersson ha besked.

Många möten

– Jag fick då höra från samma Samhällsplaneringsavdelning att inlösen absolut inte var aktuellt. Samtidigt ville jag ha besked om bygglovet, men det var inte färdigutrett. Sedan följde en massa möten och jag tvingades rita om samma ritning fyra gånger.Trots att jag varje gång gjort exakt vad handläggaren begärt fanns det alltid något nytt att anmärka på. Det är en sanslös hantering som kostar både företaget och framför allt skattebetalarna stora summor pengar. Jag har säkert lagt ut över 300 000 kronor på bygglovet som det fortfarande är tveksamt om jag kommer att få, säger Håkan Andersson som inte kan förstå vad kommunen har att vinna på detta företagsovänliga bemötande.

– Det finns ingen som helst vilja att försöka hjälpa till att räta ut frågetecken, bara att hitta nya.

I februari 2011 såg det mesta ändå ut att vara löst. Samhällsplaneringsavdelningen ger besked om att allt är klart, men då stöter Håkan Andersson på stadsarkitekten Måns Werner som informerar om att bygglovet trots allt är besvärligt och svårt att godkänna.

Ogiltig riskanalys

– Han menade att riskanalysen som var gjord av kommunen i området plötsligt inte gällde längre eftersom bullerplanket nu ska ersättas med ett bullerskydd av glas. Jag bad dem komplettera riskanalysen, men det var inte deras bord. Eftersom det var Samhällsplaneringsavdelningen som beställt riskanalysen kunde inte vi heller komplettera den. Det måste ske från kommunens sida, men där verkar man inte samtala med varandra, konstaterar Håkan Andersson besvärat.

Det var inte nog med elände. I slutet av mars i år dimper ett brev från förvaltningen ned. Där ombeds företaget att komplettera sin bygglovsansökan med fyra olika punkter före 1 april annars skickas handlingarna tillbaka och ärendet som pågått i två år avslutas.

Inte relevanta

– De har haft två år på sig att ta fram det här bygglovet, jag fick några dagar på mig att besvara och utreda frågor som till tre fjärdedelar inte ens var relevanta. De frågade bland annat om färgen på fasaden. ”Det finns bestämmelser för området”. Bra, sa jag, tala om vilka kulörer som gäller så följer jag det. ”Nej, så gör vi inte” fick jag till svar. Det är sjukt, suckar Håkan Andersson.

I veckan träffades parterna på nytt. Där framkom tydligt att förvaltningen inte anser det lämpligt att bygga ut i området. En inlösen hade varit bättre.

– Ja, det har vi också sagt, betonade vi, men fick då höra att vi skulle ha varit emot detta. De namngav också vem av handläggarna som sagt det, för oss var det bara ett i mängden av nya namn. Det har varit så många olika personer inkopplade, ett obegripligt arbetssätt för mig som företagsledare. Resten av mötet gick sedan åt till att kritisera varandra internt. Det har gått prestige i det här ärendet och det är väl konsekvensen när avdelningarna jobbar med vattentäta skott. Det underlättar ju att samtala med varandra om syftet är att lösa ett problem, menar Håkan Andersson och tillägger:

– Jag är ju kund i detta fallet. Bygglovet har kostat fantasibelopp. Tänk om jag behandlat våra kunder på samma sätt… Skillnaden är att jag har ingen annan att vända mig till, därför behandlas vi därefter.

Egentligen har han redan gett upp. Han har tappat allt förtroende för att bygglovet helt plötsligt skulle gå igenom. Det har han trott så många gånger förut.

– Nu sa de att ärendet skulle tas upp igen när riskanalysen kompletterats, men när eller om det blir gjort styr ju inte jag. För min del gäller nog istället att utreda alla mina rättigheter ifall om att den nya lokalvägen och E45 påverkar oss negativt. Skulle det medföra sådana konsekvenser att verksamheten blir lidande ses vi i rätten, säger Håkan Andersson som har ytterligare trumf på hand.

– För att komma fram med lokalvägen gick vi med på ett markbyte. Den har Trafikverket redan tagit i anspråk, men markbytet gäller inte om inte vi får vårt bygglov beviljat! Det står tydligt i kontraktet.

Mer från övrigt

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

AIF:s nya trupp börjar ta form

Med bara veckor kvar till seriepremiären av Ettan Södra står…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…