Ted Gustafsson och Josefin Carlbom, Barn- och fritidsprogrammet 3A på Ale gymnasium, håller på med ett projektarbete. Tillsammans ska de skriva boken Vakna, som man avser trycka upp i tusen exemplar. Boken, som förväntas vara klar lagom till Festivalborg, blir ett välkommet komplement i kommunens drogförebyggande arbete.
Ted Gustafsson och Josefin Carlbom, Barn- och fritidsprogrammet 3A på Ale gymnasium, håller på med ett projektarbete. Tillsammans ska de skriva boken Vakna, som man avser trycka upp i tusen exemplar. Boken, som förväntas vara klar lagom till Festivalborg, blir ett välkommet komplement i kommunens drogförebyggande arbete.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/02/v-7-Vakna-2.jpg

Unga författare skriver bok

ALE. En bok av unga för unga. Josefin Carlbom och Ted Gustafsson på Barn- och fritidsprogrammet är i skrivartagen. Senare i vår släpper de boken ”Vakna” som ska ge svar på de vanligaste frågorna om droger och där ungdomar själva delger sina skakande berättelser.

ALE. En bok av unga för unga.
Josefin Carlbom och Ted Gustafsson på Barn- och fritidsprogrammet är i skrivartagen.
Senare i vår släpper de boken ”Vakna” som ska ge svar på de vanligaste frågorna om droger och där ungdomar själva delger sina skakande berättelser.

Josefin Carlbom och Ted Gustafsson i BF 3A på Ale gymnasium fick välja fritt bland ämnen när de skulle till att bestämma sig för ett projektarbete.
– Vi ville göra en bok eftersom det är kul att se ett färdigt resultat av det man åstadkommit. Dessutom var vi angelägna om att försöka skapa något som andra kan ha nytta av. Det var så idén om boken Vakna föddes, berättar Ted Gustafsson.

Vakna – Tillsammans mot droger, var sedan länge ett känt begrepp för Josefin och Ted. De har följt arbetet på nära håll, tagit del av budskapet genom föreläsningar och annan informationskampanj.
– Jag köper alltid den svarta påsen på Ica. Vakna gör stor nytta i samhället, säger Josefin Carlbom.

För några veckor sedan bevilja Leader Göta Älv 20 000 kronor i bidrag till Josefin och Teds projektarbete. Pengarna ska täcka kostnaderna för layout och tryck.
– Vi är jätteglada för att vår bidragsansökan beviljades. Tanken är att vi ska trycka boken i tusen exemplar. Den ska vara gratis och distribueras runtom på olika mötesplatser i kommunen. Den ska finnas tillgänglig på fritidsgårdarna, på Mötesplats Ungdom, men boken ska också finnas med som ett självklart inslag på Vaknas olika arrangemang, förklarar Josefin.

Just nu håller författarna på att samla in material till boken. Frågespalten ”Våga fråga” på Vaknas hemsida, där Carina Zito och Lotti Klug besvarar frågor, utgör en betydande del av innehållet, därutöver ska lokala ungdomar som upplevt missbruksproblem få skildra sina öden.
– Sedan hoppas vi att Tommy Moberg, socionom och expert på anabola steroider, ska skriva några rader. Tommy har föreläst i Ale ett antal gånger genom åren och han har alltid mycket intressant att förmedla, säger Ted.

Ale kommuns drogförebyggare Thomas Berggren hyllar Josefin och Teds initiativ att göra en bok med titeln Vakna. Han tar del av ungdomarnas projektarbete på nära håll.
– Jag tycker det är väldigt smart att skriva en bok på det här temat ur ett ungdomsperspektiv. Boken får en lokal prägel och blir ett användbart verktyg i vårt fortsatta arbete mot droger. Självklart finns det många frågeställningar inom det här området, både bland unga men även hos föräldrar, säger Thomas Berggren.
– Återigen får vi ett bevis på att när många hjälps åt och är beredda att skapa något med gemensamma krafter så blir resultatet gott. Jag önskar verkligen Josefin och Ted all lycka med projektet och lovar att stötta dem så mycket det bara går.

Förhoppningen är att boken Vakna ska ha release i samband med Festivalborg, det vill säga den 30 april.

Mer från övrigt

Gulsvart seger i historiska premiären

Det blev en helt makalös lördag för Ahlafors IF. I…

Här är AIF:s premiärelva

Lördag 1 april. Ahlafors IF:s herrlag står inför en historisk…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Senaste nytt

Gulsvart seger i historiska premiären

Det blev en helt makalös lördag för Ahlafors IF. I…

Här är AIF:s premiärelva

Lördag 1 april. Ahlafors IF:s herrlag står inför en historisk…

Stark återvinningstrend i Ale och Lilla Edet

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till…

Beijer Älvängen lanserar återbrukat material

Liknande satsningar som genomförs i Älvängen har Beijer gjort i…

”Vi vill vara den goda grannen”

Rickard Anderberg, 41, är född i Göteborg, men uppväxt i…

Ny ölbryggare hos Ahlafors Bryggerier

Intresset för att framställa öl föddes under gymnasieåren. Robert Lundblad…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…