Polisens totala tystnad i fallet om skotten i Alafors som dödade 41-årige Jerry Wiberg kan enligt familjen bara tolkas som att polisen döljer något.
Polisens totala tystnad i fallet om skotten i Alafors som dödade 41-årige Jerry Wiberg kan enligt familjen bara tolkas som att polisen döljer något.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2014/06/V-23-Skotten61.jpg

Vad döljer polisen?

ALAFORS. Det har nu gått en månad sedan polisen sköt ihjäl Jerry Wiberg, 41, på Skyttelvägen i Alafors. Omständigheten kring dödsskjutningen är fortfarande mycket oklar. Inte ens anhöriga har informerats om varför polisen sköt skarpt och träffade offret med flera skott.

ALAFORS. Det har nu gått en månad sedan polisen sköt ihjäl Jerry Wiberg, 41, på Skyttelvägen i Alafors. Omständigheten kring dödsskjutningen är fortfarande mycket oklar. Inte ens anhöriga har informerats om varför polisen sköt skarpt och träffade offret med flera skott.

Varför? Den frågan har polisen i Västra Götaland fortfarande vägrat besvara när det gäller dödsskjutningen i Alafors. De hänvisar till förundersökningssekretess och hur länge man tänker göra det lämnas också obesvarat.
Det finns tämligen gott om vittnesuppgifter och underhandsinformation kring händelsen i Alafors natten mellan måndag och tisdag 2-3 juni. Det saknas dock ett antal större pusselbitar för att kunna ge en helt korrekt bild. Dessa har bara polisen tillgång till, men av någon anledning har de valt att lägga locket på.

– Självklart känner vi att de döljer något. Deras behandling av oss har varit skandalös från början, berättar Jerrys bror för Alekuriren.

När han kom till jobbet den ödesdigra morgonen fick han höra att en man skjutits i Alafors. Platsen stämde överens med broderns adress. Han kastade sig i bilen och åkte dit. Huset var avspärrat och polisen på plats ville inte svara på några frågor. Han fick istället ringa polisens växel.

– När klockan var tio på förmiddagen fick vi besked om att Jerry skjutits till döds. Notera att det var vi som tog kontakt, inte som polisen sagt, att de höll inne med beskedet för att hinna informera oss. Han dödsförklarades redan kl 01.20 och skälet till att de ljög för tidningarna om att han först var skadad var för att de ville underrätta familjen först, men det ska alla veta, oss var det ingen som ringde!

Familjen samlades hos pappan. Två poliser och en präst kom dit.
– De hade en lapp i handen där det stod att Jerry skjutits till döds. Vi hade tusen frågor om vad som hänt, men de sa att det var allt de visste. Ville vi veta mer skulle vi ringa 114 14! Total nonchalans. De hade skjutit min bror och vägrade tala om vad som förorsakat skottlossningen. Vi reagerade kraftigt och tvingade polisen att själva ordna fram ett direktnummer till en kontaktperson. Det tog över en timme för dem att få fram ett nummer. Vi fick en kontaktperson, men det har inte varit till någon nytta. De svarar inte på en enda fråga.

Huset stormades

Huset i Alafors stormades under natten av en stor polisstyrka. Inte heller den insatsen har kommenterats. Vad sökte de efter?
– Frågorna är många, men de få svar vi har fått har varit bristfälliga och ofta helt fel. Vi frågade efter hans halsband som han alltid bar, men något sådant hade rättsmedicin aldrig sett. Det lät konstigt tyckte vi och mycket riktigt, efter två veckor dök det upp. Vi fick tillbaka det med Jerrys blod på, tro inte att de hade gjort rent det. Empati är det sista polisen har visat oss. Lika snurrigt var det när vi frågade hur de hade identifierat honom. Via hans körkort fick vi till svar, men Jerry hade inget körkort, berättar en anhörig.

Ett sista farväl

Familjen ville träffa Jerry och ta ett sista farväl, men fick först inte veta vart han förts. En ex-flickvän lyckades hitta honom på Sahlgrenska på torsdagen, men hon blev ensam om att få se honom. Besöken stoppades och det skulle dröja en vecka innan familjen fick ta adjö. Ex-flickvännen ska ha sett att Jerry skjutits med fler än ett skott.

– Vi vill inte spekulera i detta, utan hoppas att polisen ska berätta. Tyvärr så agerar de just nu på ett sätt som gör det fritt fram för vilda fantasier. Det är inte bra för oss, men inte heller för polisen som alltfler börjar ifrågasätta.

Vad vet ni om vad som hände den ödesdigra kvällen?
– Jerry hade varit arbetslös ett halvår, men hade precis fått besked om en ny anställning som asfaltsläggare hos Peab. Han var jätteglad och på kvällen kom hans kompis över. De firade och drack en del alkohol, men han använde inga andra droger. Kompisens hund försvann och de gav sig iväg för att söka rätt på den. De var båda kraftigt berusade och förde en del oväsen. Jag tror de slog med trästavar på en soptunna. Samtidigt verkar det ha varit ett gäng nere vid byggarbetsplatsen vid Solgården. Vittnen talar om att det därifrån ska ha kommit ljud från en misstänkt skottlossning. Det är ju möjligt, men jag tror inte Jerry hade med den att göra. Han har dessutom inget skjutvapen. Han har ett gammalt hagelgevär, men det låg kvar i huset och var isärplockat, berättar brodern.

Polisen larmas vid 23.30 och när de kommer är det Jerry och hans kompis de möter på Skyttelvägen.
– Det kan vara en olycklig omständighet och fortfarande vet vi inte på vilket sätt de hotade polisen så att de var tvungna att skjuta sju skott varav ett antal skarpa som till sist dödade Jerry? Varför kan de inte redogöra för vad som hände? Det har gått en månad nu och de vägrar berätta varför de sköt. Är det verkligen för mycket begärt, frågar sig brodern.

De enda spår av skottlossning i Alafors det aktuella dygnet är sju tomhylsor från polisens vapen. Jerrys vän som greps för hot av tjänsteman och sedan släpptes fri har stora minnesluckor och har inte kunnat bidra till att tydliggöra bilden för anhöriga. Det råder också stor osäkerhet kring den yxa som polisen beslagtagit.
– Jerry hade två yxor och båda är kvar hemma, så vems är yxan? undrar brodern.

Bilden som medierna tidigt kablade ut föreställde en grovt kriminell.
– Det har varit fruktansvärt att läsa. Jerry var en god vän som ställde upp. Han jobbade ofta som projektanställd och kunde vara borta i tre månader för att lägga asfalt i till exempel Kalmar. Hans rutiner var därför inte som ”Svenssons”, förklarar brodern.

Enligt belastningsregistret var Jerry Wiberg dömd för två trafikförseelser. Han begravdes i torsdags i kretsen av hans närmaste. Frågorna om varför lever dock kvar.

Tänk om allt var ett misstag?

Därför svarar inte polisen

STOCKHOLM. Myndigheten lämnar inga detaljer i ärendet ”Jerry Wiberg” som sköts ihjäl av polis. Chefsåklagare Lena Lithner leder utredningen, men har tagit semester. Först i augusti väntas besked om polisen anses ha gjort rätt.

Lena Lithner, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, har inte gått att nå för en kommentar i fallet om polisskotten i Alafors. Hon har inväntat ett slutligt obduktionsprotokoll från rättsmedicin.

– Med stöd av bland annat detta kommer hon att ta ställning till om ärendet ska drivas vidare eller inte. Konkret handlar det om åklagaren anser att polisen har haft motiv att skjuta eller ej, svarar istället Carina Nilsson-Jeppsson, chef för internutredningsenheten.

Vad vet ni om omständigheterna?
– Det pågår en förundersökning och den råder det full sekretess runt så länge chefsåklagaren anser att det är berättigat.

Anhöriga har fortfarande efter en vecka inte fått veta varför sonen, brodern, pappan till en 11-årig son skjutits. Är det rimligt?
– Jag har inga kommentarer kring det. Vi har berättat för familjen om rutinerna och hur ärendet handläggs.

Mer från övrigt

Fredrik är Sveriges chilikung

Allt började för cirka tio år sedan. Det var då…

Stark gemenskap hos scouterna

Varje onsdag är det full aktivitet i Guntorp. Scoutkåren som…


LNIK är laget i Christians hjärta

Solen skymtar fram mellan de till synes tjocka molnen och…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…