ÄLVÄNGEN. Intresset kring fyndet och det sannolika vikingaskeppet i Göta Älv ökar. I början av oktober kommer marinen att genomföra dykningar för att fastställa exakt vad som ligger på botten.
– Det är otroligt spännande, fast redan idag har vi tydliga bevis på att det är ett skepp, frågan är hur gammalt, säger hobbyarkeolog Bo Larsen.
För snart ett år sedan upptäckte nolbon Bo Larsen, 48, och illustratören Bo-Holger Hasselqvist, 40, en misstänkt formation på en datascanning av Göta älvs botten. Det var måtten som avslöjade det som kan vara världens bäst bevarade vikingaskepp.
– 34 meter långt och 3,5 meter brett stämmer exakt med vad långskeppen från 1000-1200-talet var. Självklart blev vi extremt nyfikna och började genast undersöka saken vidare, berättar Bo Larsen.
De gjorde ett par tappra försök med att engagera en amatördykare, men förutsättningarna att dyka i Göta älv är svårast tänkbara.
– Det är väldigt strömt och du ser knappt handen framför dig. Det är ett farligt uppdrag som vi fick ge upp. Däremot lyckades vi få låna en IR-kamera och bilderna från den har bekräftat våra misstankar. Dessutom har vi haft fantastiskt fin hjälp av företaget Marin Miljöanalys AB som har scannat fram flera intressanta bilder av objektet. Nu vet vi till exempel att skeppet inte ligger upp och nedåt samt att det verkligen är relingen som vi har sett på våra egna bilder, säger Bo Larsen entusiastiskt.
Omvärldens intresse för fyndet har också ökat allt eftersom. Riksmedier som TV4 och Sveriges television är nu på gång och Göteborgs Stad har fått riktigt blodad tand.
– Näringslivschefen i Göteborg, Birgitta Löfverholm har vi haft mycket kontakt med. Hon menar att det här kan gagna turistnäringen hela regionen i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Hon vill gärna stärka banden hit ut för att bredda Göteborgs attraktionskraft. 2021 ska Göteborg fira 400 år, men vi menar att staden egentligen ska fira 2000 år. Det här är landets vagga. Vi får se om vi kan få med henne på det, säger Bo Larsen.
Nästa stora steg tas 5-6 oktober, då marinens dykare ska fastställa fyndet.
– Det blir som julafton. De kommer att försöka bygga en plattform på botten, varifrån man senare kan utgå från när skeppet undersöks. Självklart kommer de också att ta ett så kallat årsringsprov på trämaterialet. Minst lika spännande som skeppet i sin helhet är vad som finns i det. Det här kan vara världens bäst bevarade vikingaskepp som troligtvis legat orört i 1000 år. Tänk vilka fynd, avslutar Bo Larsen och Bo-Holger Hasselqvist.
Torsdag 8 september kommer de båda att föreläsa på Lödöse Museum om vad de har upptäckt samt vad de tror döljer sig under ytan. Föranmälan kan med fördel ske till museet.