ÄLVÄNGEN. En geologisk formation av blålera.
Den misstänkta fornlämningen i Göta älv var inget vikingaskepp.
Det slår dykarnas rapport fast, uppgifter som inte tidigare presenterats för media.
Rapporten från Bohusläns museum som ansvarade för undersökningen av den misstänkta fornlämningen i Göta älv, någon kilometer norr om Äskekärr, ger en annan bild av vad som framkom efter dykningarna i oktober. Till skillnad från vad hobbyarkeologen, Bo Larsen, berättade för Alekuriren (vecka 42 2011) anses dykningarna ha varit lyckade och gav de svar som Länsstyrelsen behövde.
– Vårt ansvar är att skydda och bevara fornlämningar. Med hänsyn till det som Larsen och hans kollega sade sig ha iakttagit beslutade Länsstyrelsen att staten skulle bekosta en besiktning av det eventuella vraket. Till skillnad från vad Larsen har uppgivit i media genomförde arméns dykare ett antal mycket lyckade dykningar på den aktuella platsen. De kunde konstatera att det inte rörde sig om någon fartygslämning utan det är en geologisk formation av blålera. Hela formationen som mycket riktigt höll måtten 35 x 3,5 meter undersöktes noggrant, men ingen träkonstruktion kunde upptäckas i leran. Jag var själv med i en av båtarna och såg hur besvikna Larsen med kollega blev, men istället för att acceptera fakta började de sprida osanningar. Det är ytterst allvarligt. Det här handlar om historieförfalskning och måste upphöra, säger Henrik Zedig, kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen och tillägger:
– Jag har informerat dem om att det här leder till en mytbildning som riskerar att eskalera inte minst sprids detta på olika internetforum. Det är bättre att Ale fokuserar på det skepp som redan har grävts upp och ligger på stadsmuseet i Göteborg.
Alekuriren konfronterar Bo Larsen med uppgifterna och dokumentet från Bohusläns museum.
– Jag har hela tiden hävdat att de dök på fel ställe och vi försökte desperat få dem att byta position. Det var kanske fel av mig att kalla dykningarna för ”misslyckade”, men för oss var det så eftersom vi vet vad vi har sett och dessutom anser att de var på fel plats. Dessutom var förhållandena mycket svåra och sikten dålig.
Uttalandet tillbakavisas omgående av Länsstyrelsen.
Nonsens
– Nonsens. Det var arméns dykare, experter på just den här typen av uppdrag, de undersökte exakt det område som Sjöfartsverket markerat. Dykarna är utbildade för att dyka under dessa förhållanden och det var inget exeptionellt den här dagen. De kunde utföra sitt uppdrag och sikten var godtagbar, svarar Henrik Zedig.
Han menar också att det var mycket olämpligt att gå ut i media om det misstänkta fyndet. Att den här typen av händelser slutar med falskt alarm är mer än vanligt.
– Vi var kanske lite naiva, men vi ger inte upp. Vi tänker söka vidare med egna dykare, hälsar Bo Larsen.
Länsstyrelsen har satsat mellan 50-100 000 kronor på att undersöka objektet och anser precis som arméns dykare att några fler antikvariska insatser i området ej är nödvändiga. Således finns det inte som uppgivits tidigare några planer på fortsatta dykningar.
– Insatsen är avslutad och vi är nöjda med resultatet, även om det hade varit roligare om vi hittat något spännande, säger Henrik Zedig.
Efter att lokaltidningen konfronterat Bo Larsen med uppgifterna valde han själv att publicera dokumentet på facebook, fast då med förklaringen att dykningen skett på fel ställe.