SVENSTORP. Vad händer med åkermarken i framtiden?
Det var en av frågorna som LRF i Ale ville diskutera med kommunledningen i onsdags.
Kommunalråden Mikael Berglund (M) och Paula Örn (S) bjöds in till Hagen i Svenstorp för att få en inblick i lantbrukarens vardag.
I Hagen driver Magnus Hansson och Maria Eliasson ett ekologiskt lantbruk med 80 mjölkkor och lika många ungdjur. De är en av tolv mjölkbönder i kommunen. Förutom denna grupp lantbrukare finns några som arbetar med köttdjur. I majoritet är häst- och fårägarna.
Till Hagens lantbruk hade kommunledningen genom Mikael Berglund och Paula Örn bjudits in i onsdags eftermiddag. Initiativet hade tagits av LRF:s kommungrupp.
– LRF har två avdelningar i Ale. Den ena är Ale södra och den andra Skepplanda/Hålanda. Tre representanter från respektive avdelning bildar kommungruppen, förklarar Bosse Carlsson som tillsammans med Bengt Borgström, ägare till Kilanda Säteri, och Magnus Hansson förde LRF:s talan i mötet med de båda kommunalråden.
– Syftet med den här träffen är att skapa en relation och en kontakt till kommunen. Vår önskan är att man från kommunens sida lyfter blicken och ser lantbruket som en resurs. Åkermark riskerar att bli en bristvara i framtiden. Det finns så kallad marginalmark att ta i anspråk till bostadsexploatering, men åkermarken tycker vi att man ska vara rädd om, säger Bosse Carlsson.
Påtagligt intresse
Berglund och Örn visade ett påtagligt intresse för LRF:s olika frågeställningar. Kommunalråden fick också en guidad visning i den toppmoderna och automatiserade ladugården där korna mjölkas med hjälp av en robot.
– Mycket intressant och lärorikt på många sätt. Bilden av lantbruket har förändrats. Givetvis måste vi vara lyhörda och ta del av vad den här gruppen företagare har att säga. De utgör en del av Ales näringsliv, säger Mikael Berglund.
– Jag har förståelse för deras argument och helt klart är att vi måste värna vår landsbygd.
Paula Örn är inne på samma linje.
– Vi vill se en förtätning i tätorterna. Det är så som vi tänker.
Kommunens inspektioner var också föremål för diskussion. Bo Carlsson förklarar lantbrukarnas inställning.
– Vi hade önskat att de hade en något mer ödmjuk inställning när de kommer ut och gör sina inspektioner, att de agerar mer som servicepersonal istället för myndighetsutövare. Ett vinnande bemötande borde främja alla parter.
Så sant som det är sagt!

Bosse Carlsson och Bengt Borgström, två representanter ur LRF:s kommungrupp.