ALE. Beslutet om att inte spola upp någon is i Ale Arena kommer på sikt att döda Ale-Surte Bandyklubbs verksamhet.
Fast än så länge pågår kampen för både sportens och isens överlevnad i kommunen.
– Vi har spelat ut det sista kortet och erbjudit oss att isolera delar av hallen för 450 000 kronor, avslöjar Ale-Surtes ordförande Carl Ahlgren.
Ale-Surtes supportrar eldar på i olika forum för att skapa opinion för att rädda Ale Arena – och isspolning i vinter. En del sociala medier har dock blivit en scen för politiska utspel, vilket knappast lär leda debatten i rätt riktning.
– Jag följer med om vad som skrivs. Det finns många bra idéer på en del bandyforum. Det ska vi ta med oss, men för Ale Arenas del handlar det om att få kontroll på driftskostnaderna som idag skenar. Vattenfall jublar varje gång vi slår på strömbrytaren. Vi eldar för kråkorna. Inför budget 2012 skulle vi behöva skapa utrymme för cirka 5 Mkr. Den investeringen skulle göra stor nytta i arenan och betala sig tämligen snabbt. Det är klart att vi ska ha is i Ale Arena, men det får inte kosta hur mycket som helst. Den var billig att bygga, men dyr att driva. Det misstaget vill vi rätta till så fort som möjligt, säger Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) i en kommentar på semestern.
Ale-Surte har inte givit upp hoppet om att rädda säsongen.
Inte avanmält laget
– Vi har ännu inte avanmält laget, men flera spelare är på väg bort. Fredrik Rexin är klar för Frillesås, Erik Olovsson på väg till Villa BK och Markus Hillukkala vänder troligtvis åter till Falun. Lyckas vi skapa is till 15 november får vi lita på de som finns kvar, gamla veteraner och unga talanger, säger Carl Ahlgren.
Vägen till att ändra kommunledningens beslut om mer pengar till årets drift av Ale Arena är både lång och brant uppför. I ett desperat försök att få till stånd en diskussion har klubben med hjälp av sponsorer givit kommunen ett generöst erbjudande.
– Vi är villiga att isolera delar av hallen. Det gäller ytterväggarna och utrymmet under läktaren vid spelargången och toaletterna. Totalt är den insatsen värd 450 000 kronor. Materialet står våra sponsorer för och arbetet utför vi ideellt. Det vill vi sedan byta mot istid, säger Carl Ahlgren.
Istid finns det fler som vill ha.
– Vi har fått ihop 1 Mkr i hyresintäkter från grannklubbar om kommunen bara ser till att spola upp isen, men vi har svårt för att få kontakt med dem. Jag vet inte vad jag ska tycka, de vet att vi kämpar för vår överlevnad och svaret vi får är en elräkning om 1,5 Mkr. Det var vår del av den gamla elräkningen som elbolaget strulat med. Den bestrider vi i sin helhet, berättar Carl Ahlgren.
Ekonomiskt är bandyklubben i dagsläget fri från skulder, däremot är arenabolaget hårt drabbat. Här finns skulder på över två och en halv miljon kronor.
– Men vi har också skickat ett motkrav till kommunen motsvarande 1,5 Mkr för investeringar som har gjorts i kommunens fastighet. Det hoppas vi få ett positivt besked om efter semestrarna, säger Ahlgren.
Det lär han inte få.
– Nej, det fanns inte mycket i den uppställningen som kommunen i efterhand kan ersätta klubben för. Ett köp är ett köp. Kommunen har redan betalt för arenan. Det fanns någon mindre post som tjänstemännen möjligen ansåg rimlig att betala, säger kommunalråd Mikael Berglund.