ÄLVÄNGEN. Politikerna har sagt sitt.
Merparten av lokalerna på Carlmarks tidigare industriområde ska rivas.
Den 28 januari löper besvärstiden ut och beslutet kan verkställas.
I december gav Ale kommuns jävsnämnd rivningslov för de förfallna byggnaderna som kommunen förvärvat på Carlmarks tidigare industriområde. Beslutet omfattar även Alebyggens lokaler och gamla panncentral.
Fram till 28 januari kan överklaganden inkomma, men än så länge har ingen besvärats av rivningsbeskedet. Upphandlingen slutfördes under sommaren och uppdraget att riva fastigheterna kan ta upp till ett halvår.
– I mina ögon är det ett ganska omfattande projekt. Allt går inte att hantera med maskiner utan måste handplockas, då det finns en del aspest på området, säger Lars Lindström, mark- och exploateringschef i Ale.
När rivningen är slutförd väntar en ny utredningsfas. Hur stora är föroreningarna i marken och vad består de av? Vilka begränsningar finns i området?
Statlig finansiering
– Vi har kommit långt i samtal med Länsstyrelsen för att lösa en finansiering av ett fördjupat utredningsarbete. Det beräknas uppgå till cirka 9 miljoner kronor och vi hoppas snart få ett positivt besked om detta, säger Lars Lindström.
Den fördjupade studien lär pågå under ett par år och nästa steg blir att få klartecken från staten att även få finansiering till att sanera området.
– Enligt en tidigare översiktlig studie talar vi om 130-140 miljoner kronor för att sanera marken. Det handlar främst om tjära från repslageriet och oljeföroreningar, säger Lars Lindström.
För att kunna genomföra saneringsprojektet behöver även övriga fastighetsägare på området gå med alternativt att lokalerna löses in.
– Det är en förutsättning eftersom vi behöver komma åt och säkra upp strandlinjen. Ska området saneras går det heller inte att utesluta delar av området. Vi behöver ta ett helhetsgrepp och det inser förhoppningsvis alla berörda när vi kommer så långt, avslutar Lars Lindström.
Rivningen startar så snart besvärstiden löpt ut och vädrets makter ger tillåtelse.