Mikael Berglund (M) gör sin femte valrörelse nästa år och har meddelat partiet att han står till förfogande för ytterlige en mandatperiod. Bild: Jessica Lindén
Mikael Berglund (M) gör sin femte valrörelse nästa år och har meddelat partiet att han står till förfogande för ytterlige en mandatperiod. Bild: Jessica Lindén
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/12/v5121-mikael-berglund-scaled.jpg

Berglund står redo för omval

ÄLVÄNGEN. Lite matt i lacken efter ett slitsamt år med restriktioner och rekommendationer.
Däremot redo för en ny valrörelse och som kandidat till ytterligare en period som kommunalråd.
Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) summerar året och blickar framåt.

Det råder ingen tvekan om att han ser fram mot jul och ledighet. Hösten som inleddes med en försiktig återgång till det tidigare normala med fysiska möten och medarbetare på plats tvingades sättas på paus.

– Det är naturligtvis ett stort bakslag att vi ser en ny smittspridning ta fart, men hälsan går först så det är bara att acceptera fakta. I Ale kommun hade vi inte heller återgått fullt ut. Vår kommunchef har valt att ta det steg för steg och därför blir det ingen tvärnit när vi nu måste bromsa in, berättar Mikael Berglund.

Runt hörnet väntar ännu en valrörelse. Den femte i ordningen för Berglund som nu avslöjar att han ställer upp för omval.

– Jag tycker fortfarande att det är väldigt kul. Faktum är att valrörelsen redan är igång. Jag kände att flera partier började positionera sig så tidigt som i oktober. Det har vi sett inte minst på debattsidan i Alekuriren. Det kommer bli en intressant valrörelse. Tidigare har vi varit politiskt överens om att samla alla tillgängliga medel till skolan och det lär säkert vara ett fortsatt vägval, men nu kommer en ny politisk diskusson krävas. Det kan nämligen vara som så att om vi vill skolans bästa så behöver Samhällsbyggnadsnämnden få mer resurser. Det blir nödvändigt att renovera, bygga till och bygga nya skolor för att klara tillväxten, menar Berglund.

Vidare tror han att äldreomsorgen och frågor som rör barn och unga blir viktiga för väljarna. Oppositionsråd Monica Samuelsson (S) har vädjat om ett handslag inför valrörelsen för att försäkra sig om att det blir rent spel utan personangrepp i den kommande debatten.

– Det ställer jag upp på alla dagar i veckan. Vi ska prata sakpolitik och ideologier. Trakasserier hör inte hemma i politiken. Tyvärr vet jag allt för väl vad vi som politiker utsätts för regelbundet. Idag finns det så många fler verktyg att göra sin röst hörd på och det är lätt att gömma sig bakom en skärm, utan att behöva ta ansvar för vad som skrivs. Jag vill absolut se en starkare lagstiftning, men framför allt ett större civilkurage, säger Mikael Berglund.

Du får kritik för att inte driva på detaljplan 1 i Nödinge och kommunhuset, vad säger du om det?

– På måndag (läs igår) tar vi ett stort beslut om en ny VA-ledning i Nödinge, vilket är en förutsättning för att genomföra planen. När det gäller kommunhuset ligger den frågan hos internservice och de jobbar på. Det finns ett beslut från kommunfullmäktige att placera ett kommunhus i Nödinge. Det respekterar jag. Nu ska tjänstemännen återvända med ett förslag och en kalkyl, då ska frågan prövas på nytt. Vad är den verkliga nyttan med ett nytt kommunhus? Pandemin har lärt oss att jobba på ett annat sätt och det kanske innebär att behoven ser annorlunda ut. Behöver vi bygga lika stort? Vem ska äga det? Jag inser att kommunhuset är en viktig pusselbit i nya Nödinge centrum, men det är bara en del, säger Mikael Berglund.

Om kommunhuset byggs är det väl logiskt att Nödinge blir centralort?

– Vi säger i översiktsplanen att vi bör röra oss mot en centralort. Det är symboliskt viktigt. Jag hade helst haft en ort som heter Ale, men det är tyvärr inte möjligt. Exploatörerna vill veta var centralorten är, men det betyder inte att övriga orter ska sluta växa. Vilken av orterna som ska benämnas centralort tror jag har mindre betydelse, men det hade underlättat kommunikationen om vi haft en. Samma sak gällande Ale kommuns olika sektorer. Att i vissa fall hänvisa invånarna till Älvängen, i nästa stund ska de åka till Alafors för att i sitt tredje ärende ta sig till Nödinge. Hade vi haft ett på samma ställe skulle servicen bli enklare och tydligare, säger Mikael Berglund.

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…