ALE/LILLA EDET. I förra veckan presenterade regeringen sin budgetproposition för 2025. På fredagen träffade lokaltidningen socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), som redogjorde för innehållet i densamma.
– Vi har vunnit kampen över inflationen och nu ges möjlighet att satsa, löd hennes sammanfattande beskrivning.
Slutet av förra veckan innebar några hektiska dagar för Camilla Waltersson Grönvall, som reste runt i regionen för att berätta om nästa års budget och svara på medias frågor. När Alekuriren träffar Camilla har hon precis avslutat en intervju med SVT.
– Jag är verkligen glad och stolt över den budget som vi lägger fram. Vi har vunnit över inflationen, nu måste lågkonjunkturen besegras. Med anledning av att inflationen fallit har vi kunnat lösgöra 60 miljarder kronor i reformåtgärder. Det behövs strukturella åtgärder för att öka tillväxten, som i sin tur innebär viktiga investeringar i välfärden de kommande åren.
Vad tycker du budgeten skickar för signaler till landets invånare?
– Hushållen ges en annan möjlighet att konsumera, budgeten stimulerar människors köpkraft. Det är också tydligt att det ska löna sig att arbeta.
– Det är påtagligt att vi bygger Sverige rikare. Förutom att stärka hushållens köpkraft och arbetslinjen vill jag även lyfta fram de investeringar som görs i infrastruktur, forskning och utbildning. Vi har tydliga åtgärder för ökad tillväxt och produktivitet, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Ni framhåller att den enskilde får mer pengar kvar i plånboken, vänligen utveckla det?
– Det sker genom förstärkning av jobbskatteavdraget och sänkt skatt för pensionärer. Vi uppfyller således vårt vallöfte.
Bättre förutsättningar att driva företag, vad döljer sig bakom det påståendet?
– Vi ger ett utvidgat växa-stöd genom lägre arbetsgivaravgifter för företagaren att anställa upp till två personer.
Ni vill bygga Sverige tryggare?
– Ja, genom att rusta upp landets försvar, satsa på rättsväsende och åtgärder mot kriminell ekonomi. Brottsligheten ska knäckas. Polismyndigheten får ett ökat anslag från 37 till 51,9 miljarder kronor till 2027. Parallellt sker även ett förebyggande arbete, med bland annat satsning på skolsociala team och på akutskolor, avslutar Camilla Waltersson Grönvall.