LILLA EDET. Ett oppositionsråd som blivit varm i kläderna. Annette Fransson är bekväm i rollen och vet vad som behöver göras.
– Fast du blir aldrig nöjd och det finns ständigt nya saker att ta tag i.
Annette Fransson kastades in i hetluften efter fjolårets valnederlag för Socialdemokraterna i Lilla Edet. Hon har nu avverkat ett drygt år på posten som anställd politiker och tillika kommunalråd.
– Jag känner ett stort ansvar mot invånarna, partiet och kommunen i sig. Även om vi befinner oss i en ekonomiskt ansträngd situation så tycker jag att det politiska arbetet är jätteroligt.
– Jobbet som oppositionsråd var en omställning för mig, men också för partiet som tidigare suttit i majoritet. Vi blev tvungna att hitta ett nytt sätt att tänka och jobba på. Inledningsvis tyckte jag att vi hade fixarkepsen på i lite för stor utsträckning, på senare tid har vi börjat ifrågasätta den styrande minoriteten och för fram vår egen politik på ett tydligare sätt.
Om du ska sammanfatta 2019?
– Då vill jag ändå försöka hitta de positiva delarna. Vi har ökat tryggheten i skolan genom att få ungdomscoacher på plats. Tryggheten är viktig för att våra elever ska kunna prestera. På sikt vill vi naturligtvis få upp betygen och meritvärdena. Jag är också stolt över att vi fått igång trygghetsvandrarna. En ny utbildningsomgång kommer att ske i början av nästa år.
Vad vill du säga om det ekonomiska läget?
– Att det tar tid att få effekt på de besparingsåtgärder som nu har vidtagits. Det viktigaste är att politiken är tydlig i vilken riktning vi vill. Dialog och öppenhet mellan oss politiker, de olika förvaltningarna och personalen måste finnas där. Bra relationer är avgörande om vi ska lyckas vända det negativa resultatet.
Vad vill du se för satsningar under 2020?
– Om jag ska plocka ut någon enskild fråga så är det att vi måste jobba vidare med våra barn och ungdomar. Fler elever ska gå ur högstadiet med godkända betyg. Vidare så anser jag att de mjuka frågorna överlag behöver komma högre upp på agendan. Ta som exempel vårt fantastiska föreningsliv. Det är oerhört angeläget att vi värnar de ideella krafter som ser till att barn och unga får en meningsfull fritid.
Vad händer under jul?
– Helt ledig blir man aldrig, men det är ju trots allt några röda dagar där det ges möjlighet att återhämta sig inför kommande utmaningar. Julafton firas med familjen i Hjärtum.
Ålder: 50.
Bor: Hjärtum.
Familj: Sambo och två barn.
Vem vill du ge en julklapp utanför familjen: Den ger jag till Pernilla Fredholm för sitt outtröttliga engagemang för Hjärtum och dess fritidsgård. Hon får en stor julkram!
Vad kan du inte vara utan på jul: Janssons frestelse.
Vad önskar du dig av tomten: En morgonrock.