Elena Fridfelt (C), Tyrone Hansson (FiA),  Mikael Berglund (M),  Stefan Ekwing (L), 
Claes-Anders Bengtsson (KD) och Sonny Landerberg (MP).
Elena Fridfelt (C), Tyrone Hansson (FiA), Mikael Berglund (M), Stefan Ekwing (L), Claes-Anders Bengtsson (KD) och Sonny Landerberg (MP).
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2018/11/v4618_koalitionen.jpg

De ska styra Ale

BOHUS. Det politiska arbetet ska utvecklas och effektiviseras. Ale kommun utökar organisationen med en ny Servicenämnd.
– Det handlar bland annat om att vi behöver fokusera på fastighet, lokalvård, matlagning och internservice. Stora och kostsamma frågor som lätt har försvunnit i nuvarande nämnder, säger kommunalråd Mikael Berglund (M).

Den styrande minoriteten som numera bär namnet Koalitionen bjöd i måndags in till en pressträff i Bohus Scoutkårs klubbstuga. Här presenterades dels förslagen på nya nämndordföranden dels förändringar i den politiska organisationen. I veckan som gick klubbade Kommunstyrelsen förslaget om en ny Servicenämnd.

– Det fanns en total politisk enighet runt denna fråga i Ale kommun. Vi känner alla att kommunens stora internservice som idag ligger under Kommunstyrelsen är alltför viktig och omfattande. För att få ett tydligare fokus på frågorna som är av betydande ekonomisk karaktär krävs en särskild nämnd, säger Mikael Berglund.

Det blir Claes-Anders Bengtsson (KD) som får uppdraget att leda den första Servicenämnden.

– Det känns spännande att börja med ett helt blankt papper. Ingen kan säga att ”det där har vi redan testat”. Målet på sikt är att hitta effektiviseringar och besparingar för att frigöra resurser till kärnverksamheten. Tanken är att nämnden ska betala sig själv. Inledningsvis blir det mycket att sätta sig in i samt att utreda vilka frågor som ska ligga under vår nämnd. Det kommer att ta sin tid, säger Claes-Anders Bengtsson som är ett tämligen oprövat kort i Ale-politiken.

– Men jag har varit politiskt aktiv tidigare och har en gedigen näringslivsbakgrund som HR-direktör i Fazer. Den andra förändringen inom politiken blir att de politiska grupperingarna eller enskilda partier med minst fem mandat ges möjlighet att arvodera en politiskt sakkunnig.

– Ale är idag en tillväxtkommun och det politiska arbetet ökar. Vi måste hitta lösningar för att göra det möjligt att engagera fler lite mer. I Ale har vi bara två heltidspolitiker, men genom att inrätta ett arvoderat uppdrag som politiskt sakkunnig blir det ett bra tillskott. I vårt fall blir det Elena Fridfelt (C) som får axla den rollen. Hon kommer att bli ett bra bollplank till mig och kommer att kunna hjälpa till att omvärldsbevaka samt överblicka den totala verksamheten, säger Mikael Berglund.

Enligt riktlinjerna får Koalitionens politiskt sakkunniga 20% tjänstgöringsgrad av ett riksdagsarvode (65 400 kr), Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får möjlighet att arvoderna någon till 15%. Sverigedemokraterna med åtta mandat får ersätta någon med 5% tjänstgöringsgrad. Koalitionens förslag Elena Fridfelt är också Koalitionens förslag till ordförande för den hårt ansträngda Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden. Det betyder att hon gör Socialdemokraternas Dennis Ljunggren (S) sällskap från Utbildningsnämnden.

– Det var inget någon av oss visste, men det känns självklart bra. Vi känner varandra väl och har en bra dialog. Jag blir nu heltidspolitiker som ordförande i nämnden och politiskt sakkunnig. Jag kommer att vara tjänstledig i fyra år och känner mig priviligerad att få den här chansen. Jag är medveten om nämndens utmaning, en svår ekonomisk situation, kundnöjdhet som går ner och en tystnadskultur där personal inte vågar prata. För mig är lösningen dialog. Nämnden måste få med sig cheferna, personalen och facken på tåget. Det blir många och långa samtal, säger Elena.

En annan krisnämnd har varit Samhällsbyggnadsnämnden. Här tar Tyrone Hansson (FiA) över klubban.

– Vi gör en nulägesanalys, men visst inser även jag att det blir ett tufft arbete. Sektor samhällsbyggnad är motorn och vår verksamhet måste fungera. Jag har många tankar och idéer om förändringar, men vill inte föregå diskussionerna som väntar med sektorn. Jag kommer att återkomma inom kort, säger Hansson.

Sonny Landerberg (MP) tar över som ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

– Jag är själv föreningsaktiv och vet att vi har ett fantastiskt utbud i Ale. Det känns jättekul att få vara med och driva dessa frågor framåt.

I Alebyggen blir det Liberalernas Stefan Ekwing som kommer att agera ordförande.

– Det passar mig väldigt bra. Jag känner mig mer hemma i näringslivet. Bostadsbranschen blir dock en ny erfarenhet. Jag tänker börja med att intervjua alla i ledningen samt bilda en tydlig bild av hur politiken ser på Alebyggen idag och framåt. Ska vi ha ett förvaltande bolag eller ett byggande? Kanske både och? säger Stefan.

Erik Liljeberg (M) kommer att få axla rollen som Utbildningsnämndens ordförande. Vid pressträffen saknades han, men Elena Fridfelt vet vad som väntar.

– Vi har en bred samsyn och starka ambitioner för skolan. Erik har suttit i nämndens arbetsutskott och är bekväm med skolöverenskommelsen. Han får Jenny Sandqvist (MP) vid sin sida som också har varit med ett tag.

Mikael Berglund är nöjd med laguppställningen och berättar vad som nu väntar.

– Vi har kommit ganska långt med en fyraårsplan, men kommer nu att fokusera helt på nästa års verksamhetsplan. Snart hoppas vi kunna presentera vad Koalitionen vill göra närmast och under nästa mandatperiod som helhet.

Läs också: ”Det här kan bli jättebra” 

Mer från politik

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

”Stor eloge till alla i organisationen”

När Julia Färjhage startade upp arbetet 2022 så fanns en…

”Jag stortrivs som 50-åring”

Dennis Ljunggren tillhör kommunens mest erfarna politiker, trots att han…

Berglund blickar tillbaka och framåt

Han tillträdde som kommunalråd första gången 2010. Tolv år senare…

Senaste nytt

Döms för våldtäkt mot barn

Händelsen inträffade i januari förra året. En kille som vid…

Festligt 5-årsjubileum på Garverivägen

Det var dukat till fest i Knutpunkten på Ale Seniorcentrum…

Fullsatt salong på filmpremiären

I ett flertal intervjuer och med hjälp av ett rikt…

Ny utmaning väntar för e-sportproffset

William "Sn1lle" Andersson började att intressera sig för e-sport i…

Mycket på gång på Lödöse museum

Lokaltidningen träffar Marie Jonasson Schmidt och Liselotte Öhrling, som tillsammans…

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Extra ljus på brott i nära relation

Lokaltidningen träffar Daniel Norlander och Jessica Ask, kommunpolis i Ale,…

Evenemang för motorburen ungdom

Lördagen den 4 februari bjuds allmänheten in till parkeringsplatsen utanför…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…