ALE. Aldrig tidigare har de ekonomiska förutsättningarna varit bättre än nu. Det säger Alesamverkan när de presenterar budgeten för 2025.
– Det är en historisk budget där vi både kan sänka kommunalskatten och ge nämnderna nödvändiga tillskott, säger Robert Jansson (SD).
Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar genom Alesamverkan politisk majoritet i Ale. Redan i förra veckan läckte de ut att budgeten för 2025 kommer att innebära en skattesänkning för aleborna. På måndagen presenterade de budgeten i sin helhet.
– Övergripande kan vi säga att vårt arbete med att förenkla och se över alla processer för att effektivisera verksamheten fortgår. Målet är att optimera kundnyttan. För övrigt har personalfrågorna högsta prioritet. Vi utmanas med höga sjuktal och stor personalomsättning, inte minst bland chefer. Det måste vi komma till rätta med och därför presenteras nu en rapport för kommunstyrelsen med förslag på åtgärder. Vi får se hur HR väljer att prioritera bland dessa, säger Henrik Fogelklou (M), kommunstyrelsens ordförande.
Renée Palmnäs (FiA) påpekar att korttidsfrånvaron redan har vänt.
– Det är långtidssjukskrivningarna som är jobbiga och som vi måste utreda för att hitta lösningar på.
Problemet med hög personalomsättning delar Ale med andra kommuner.
– Tyvärr är det så att duktiga medarbetare ofta blir kontaktade och det är utmanande att ”tävla” med Göteborg, menar Sune Rydén (KD).
På nämndnivå har Alesamverkan valt att kompensera nämnderna för målgruppsförändringarna, där utbildningsnämndens bemanning har varit särskilt viktig.
– Vi får 19 miljoner kronor i ett engångstillägg för att klara anpassningarna. Vårt största fokus kommer att ligga på att skapa en bättre studiero och trygghet i skolan. En del i detta är att skapa ett system för klassmorfar/mormor. Vi behöver fler vuxna i skolan. Vi ska också utreda möjligheten att driva en skola på intraprenad, precis som vi med framgång gjort i äldrevården. Det finns ett intresse för detta, säger utbildningsnämndens ordförande Lena Camp (SD).
Resultaten i skolan ska förhoppningsvis förbättras genom en bättre studiero och en fortsatt satsning på bland annat lovskolor.
– Redan i december fick vi rapporter om att betygen ser ut att utvecklas i rätt riktning, påpekar Renée Palmnäs.
Socialnämnden får förutom ramjusteringen efter målgruppen drygt 2 miljoner att utveckla verksamheten med.
– Våra äldre vill helst bo kvar hemma och det innebär en kostnadsökning för hemtjänsten. Den kan vi klara liksom bostadsanpassningarna som detta innebär. Med de nya miljonerna kan vi också införa ett lokalt aktivitetsstöd för våra pensionärsföreningar. De blev av med fria lokaler, men genom ett aktivitetsstöd kompenseras de nu. Vi gör också en extra satsning för att stötta de ungdomar som står lite längre från arbetsmarknaden. Det kanske kan vara ett truckkort som skiljer en ungdom från att få ett jobb, då ska arbetsmarknadsenheten kunna hjälpa till med det. Vidare ökar vi resurserna för Ung omsorg, där våra yngre förmågor bidrar med mycket glädje på våra äldreboenden, säger socialnämndens ordförande, Tyrone Hansson (FiA).
Med hjälp av ny teknik kommer kultur- och fritidsutskottet att satsa medel på att göra kommunens anläggningar och lokaler mer tillgängliga. Vidare vill utskottet införa en ”kultur-garanti” för elever i grundskolan.
– Det kan handla om att säkerställa att alla får ta del av till exempel föreställningen Trollkarlen från Oz som Kulturskolan satte upp i våras, säger Robert Jansson, ordförande i Kultur- och fritidsutskottet som också berättar att ett investeringsbidrag för föreningar med egna anläggningar införs.
– Vi har avsatt en miljon kronor till det. Behovet är stort, då många föreningar behöver investera för att kunna sänka sina driftskostnader. Här vill vi vara med och bidra.
Sune Rydén är ordförande i servicenämnden som nu hoppas kunna höja matkvaliteten i både skola och äldreomsorg.
– Tidigare satsningar har ätits upp av inflationen och andra kostnadsökningar, men nu tror vi verkligen att pengarna ska räcka till att köpa in svenskt kött och kyckling. Målet är att kunna prioritera barnens önskemål. En annan satsning som vi gör är en så kallad ruttoptimering. Vi kartlägger hur vi använder kommunens fordon för att se om det går att hitta ett mer effektivt flöde. Vidare ska förvaltningen titta på om det finns underlag för en hubb i Hålanda. Personal ska inte behöva åka ner till Älvängen för att äta på rasten och sedan åka tillbaka, menar Rydén.
Hos samhällsbyggnadsnämnden sker inga drastiska förändringar. Eddie Glans (M) som precis har tagit över ordförandeskapet betonar att det blir en miljon extra till planarbetet, där mycket är på gång just nu.
För samtliga nämnder gäller uppdraget att försöka effektivisera med 1%. Om detta lyckas får nämnden behålla pengarna och fördela dem till önskade satsningar.
– Vi hoppas att det ska fungera som en motiverande morot. Att lyckas du hitta nya kreativa lösningar och besparingar kan du få möjlighet att förverkliga nya idéer, säger Henrik Fogelklou.