Ellen Juntti (M), riksdagsledamot och tjänstgörande i justitieutskottet, talade när Moderaterna i Ale arrangerade ”Pizza och politik” på Ale Torg i fredags.
Ellen Juntti (M), riksdagsledamot och tjänstgörande i justitieutskottet, talade när Moderaterna i Ale arrangerade ”Pizza och politik” på Ale Torg i fredags.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/08/v3422-ellen-juntti-scaled.jpg

”Det är migrationens fel”

NÖDINGE. Moderaterna i Ale satsade på en ny giv mitt i valrörelsen. After Work med pizza och politik hos Bella Mia på Ale Torg.
– Jag hoppas väljarna inser att det behövs en förändring, inte minst när det gäller brottsligheten, sa premiärgästen och riksdagsledamoten Ellen Juntti (M).

Solen sken och pizzadoften spreds över Ale Torg i fredags. Moderaterna i Ale bjöd in till en riktig pizzafest, men det var främst den yngre generationen som visade god aptit. 

– Pizza och politik på den lokala pizzerian känns helt rätt, men vi har lite att skruva på i själva upplägget. Det ska vi göra till på fredag när Johanna Rantsi (M) kommer och pratar utbildningsfrågor, säger kommunalråd Mikael Berglund (M).

I fredags var det fokus på brottslighet, trygghetsfrågor och rättsväsendet. Områden som passade huvudgästen, Ellen Juntti, utmärkt. Hon tjänstgör sedan 2014 i justitieutskottet, men har en lång gedigen erfarenhet av 30 års polisarbete. Ett yrke hon ramlade in i av en ren slump.

– Jag är uppväxt i Niskanpää, en by i Övertoneå, på den svenska sidan. När skolan var avklarad läste jag annonser i tidningen. Polishögskolan erbjöd lön under utbildningen, vilket lockade mig eftersom jag var tvungen att flytta till Stockholm. Det vill vi moderater återgå till. Vi behöver många fler poliser och då är betald utbildning ett sätt att locka fler till yrket. Det ska fungera som ett studielån som skrivs av efter fem år som polis, berättar Ellen när lokaltidningen får en pratstund innan fredagens evenemang.

Det råder ingen tvekan om att Ellen brinner för att bekämpa brottsligheten. Hon är starkt kritisk till det svenska rättsväsendet i stort.

– Vi behöver se över hela brottsbalken. Den är från 1962 och har större fokus på gärningsmannen än på brottsoffret. Vidare vill vi skärpa och förlänga fängelsestraffen. Mängdrabatten och ungdomsrabatten som finns idag vill vi ta bort. Vi har många skrämmande exempel på till exempel våldtäktsmän som döms för flera våldtäkter med hjälp av rabatten slipper straff för de som inte anses lika grova. Det är horribelt. Du ska självklart dömas för alla dina brott, menar Ellen Juntti.

Hon lider av en kronisk sjukdom och blev förtidspensionär i 40-årsåldern. Det blev en jobbig tid, där Ellen levde isolerad och uttråkad, men så dök det på nytt upp en annons som fångade hennes intresse.

– Jag tror det var 2001 som Moderaterna efterfrågade fler engagerade till partiet i Härryda. Det blev en vändpunkt och redan 2002-2006 satt jag i kommunfullmäktige. 2010 kandiderade jag som nummer fyra på distriktets riksdagslista och kom in.

Brottsligheten och det grova våldet ökar i Sverige. Ellen Juntti har sin analys klar.

– Det är migrationens fel. Vi måste framför allt komma ikapp med integrationen. Nummer ett är att bekämpa våldet i hemmet. Alla gängkriminella är uppväxta i hem med våld. Det vet vi redan och därför måste vi också socialtjänsten våga omhänderta fler barn. I det arbetet anser jag att staten ska vara med och ta en del av kostnaden.

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…