NÖDINGE. Som tillväxtkommun saknas det inte utmaningar för Ale. Att leda utvecklingen i minoritet gör inte uppdraget som kommunstyrelsens ordförande lättare.
– En bra dialog blir avgörande och även om jag försöker hitta lösningar ihop med S kommer vi inte alltid att vara överens, då får vi rösta i fullmäktige och se vad resultatet blir, säger Mikael Berglund (M).
Efter en intensiv valrörelse blev resultatet och väljarnas dom en svår ekvation att lösa. Inget av blocken hade fått egen majoritet. Problematiken i Ale påminde mycket om det som regeringen nu upplever. Någon större chock var det ändå inte.
– Jag tror att alla aktiva politiker innerst inne insåg att det här kunde hända, men i själva valrörelsen så målar man alltid upp en bild av seger. På själva valnatten var känslorna kluvna, säger Mikael Berglund.
Socialdemokraterna som ledde den politiska ledningen fram till valet backade rejält och förlorade möjligheten att bilda ny majoritet.
– Det fanns ingen segrare, men Mikael hittade en koalition (M+C+KD+L+FiA+MP) och då fick vi gå i opposition. Eftersom situationen är som den är känner vi ändå att det finns stora möjligheter att få inflytande. Vi har haft många möten och diskussioner. Vi är långt ifrån överens om allt, men att Ale måste ha en verksamhetsplan och budget vet vi. Därför lade vi inget eget förslag, utan i dialog med Koalitionen har vi lyckats få med ett antal viktiga frågor och tilläggsyrkanden för 2019. Nästa år får vi se hur vi gör, säger oppositionsråd Monica Samuelsson (S).
Det är tydligt att båda kommunalråden känner press att visa på skillnader. Det är en balansgång för hur mycket överens man kan vara. I nästa valrörelse måste väljarna veta vem som är vem.
– Det handlar om att lyfta fram grundvärderingarna. Monica och jag vet att vi inte har samma ideologiska bakgrund, att vi inte tycker lika i allt. Däremot saknar vi båda möjligheten att driva igenom allt vi står för och tvingas därför förhandla oss fram till olika lösningar. Ibland kommer vi inte att lyckas och då får mitt gäng gå med ovisshet till fullmäktige och låta ledamöterna avgöra. Att Socialdemokraterna som fullmäktiges största parti har ett inflytande på budget och verksamhetsplan speglar valresultatet, säger Mikael Berglund.
Koalitionens budget med Socialdemokraterna ändringsyrkanden klubbades på måndagskvällen i kommunfullmäktige. Den innehåller en riktad satsning, 5 miljoner kronor, på ledarskapsutbildning. Det bottnar i problemen med en allt för hög personalomsättning och sjukskrivningstal.
– Vi har valt att prioritera ledarskapet. Kan vi exempelvis halvera antalet sjukskrivningar så frigör vi stora resurser. Vi har 106 ledare i Ale kommun, kan dessa få nya verktyg och utveckla sitt ledarskap har vi 2500 anställda som kommer att må mycket bättre, säger Mikael Berglund.
Monica Samuelsson trodde att Koalitionen skulle satsa mer resurser på Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.
– Men de valde en annan väg och det kommer vi att följa med stort intresse. Inom plan- och byggsektorn har vakanta tjänster och chefer som slutar varit vardag. När Börjessons Mekaniska har byggts om till administrativa kontorslokaler kommer sektorn att lämna Alafors till förmån för Nödinge. Berglund har framfört att det också bli tal om helt andra grepp, som att till exempel öppna ett satellitkontor i Göteborg eller på annan lämplig plats där rätt kompetens finns.
– Det viktigaste är att vår befintliga personal får vara delaktiga i det här arbetet. Vi måste vårda de vi har och sedan se vilka nya grepp vi ska testa, anser Monica Samuelsson.
Mikael Berglund (M)
Ålder: 46
Bor: Älvängen
Yrke: Kommunstyrelsens ordförande i Ale
Äter jag inte på julbordet: Nymodiga sillar.
Särskild jultradition: ”Det är väl Kalle Anka, men den är mest på i bakgrunden nuförtiden”
Moncia Samuelsson (S)
Ålder: 62
Bor: Nol
Yrke: Kommunstyrelsens vice ordförande
Äter jag inte inte på julbordet: Syltor och brysselkål.
Särskild jultradition: ”Uppesittarkvällen dan före dan är viktig, då ska julstämningen infinna sig”.