Eva Lans Samuelsson är nybliven pensionär, hundägare, husbilsägare – och nyvald etta på Liberalernas lista till kommunfullmäktige i Ale.
Eva Lans Samuelsson är nybliven pensionär, hundägare, husbilsägare – och nyvald etta på Liberalernas lista till kommunfullmäktige i Ale.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/07/v2622-eva-lans-samuelsson-scaled.jpg

Eva tackar för ett liberalt förtroendet

ÄLVÄNGEN. Yrkeskarriären började i en skoaffär hemma i Åmål och slutade som chef för äldreboendet Backavik i Nödinge. Nu är Eva Lans Samuelsson nybliven pensionär, hundägare och nummer ett på Liberalernas lista i valet till kommunfullmäktige.
– Det är ett stort förtroende och med all erfarenhet i bagaget hoppas jag kunna bidra till att göra Ale bättre, säger hon.

Det är hunden Love som välkomnar gästerna hemma hos paret Samuelsson. Love, är av den tyska rasen Kromfohrländer, och är minst sagt social.

– Det är en riktig sällskapshund och det var vad vi sökte. Vi ville inte ha en jätteliten hund, men inte heller en jättestor. Till sist hittade Jan Love och då var det klart. Våra barn har alltid önskat att vi skulle skaffa hund, så det är lite komiskt att när alla barn hade flyttat hemifrån flyttade Love in, säger Eva och skrattar.

Tämligen nytt är också livet med husbil.

– Ja, det har vi inte haft så länge. Vi håller fortfarande på och lär oss tjusningen med husbil. Det känns som ett fantastiskt sätt att uppleva Sverige och Europa. Vi funderar på att åka till Frankrike och kanske besöka tulpanerna i Holland på vägen. Flyg känns inte riktigt bra i magen just nu med tanke på klimatkrisen, säger Eva.

Ursprungligen är hon från Åmål i Dalsland, ett område på Sverigekartan där jobben ofta lyst med sin frånvaro. När Eva var klar som undersköterska sökte hon jobb överallt och fick napp på en tjänst på Älvängens sjukhem.

– Jag visste ingenting om varken Ale kommun eller Älvängen, men jag behövde ett jobb så jag flyttade till en lägenhet i Nödinge. Där började karriären och mitt vuxna liv.

Nu är hon nybliven pensionär och aktuell som nyvald etta på Liberalernas lista till Ale kommunfullmäktige. Någon politisk gröngöling är hon däremot inte. Redan på 80-talet engagerade hon sig i kommunpolitiken.

– När vi flyttade till huset i Älvängen 1982 fanns det inte tillräckligt med plats i den kommunala förskolan, utan vi fick anlita dagmamma. Det gjorde mig politiskt engagerad. Älvängen var en av fem kommundelar och jag var snart inne i kommundelsnämnden. Det var en rolig tid. Besluten togs närmare invånarna när vi hade kommundelsnämnder, men totalt sett blev det mer rättvist och bättre för Ale som kommun med en central organisation, berättar Eva.

Kommer du ihåg några av frågorna som ni diskuterade i Älvängens kommundelsnämnd på den tiden?

– Ja, jag minns att vi hade problem med Madenskolans platta tak som bidrog till läckage. Vi tog beslut om en dagcentral och även bygget av Ängabo. Vägfrågor av olika slag var annars det som tog mest tid.

2001 lämnade Eva politiken, åtminstone försvann hon från rampljuset. Hon hade efter många år som sjuksköterska bestämt sig för att anta en chefsroll inom omsorgen i Ale kommun.

– Jag tycker inte att man kan vara chef och förtroendevald i en kommun. Det blir många jävsituationer, så det var ett viktigt beslut för mig.

Drygt 20 år senare kliver hon ut på den politiska arenan igen. Stefan Ekwing som har varit Liberalernas frontperson senaste perioden önskade ta ett kliv tillbaka och i en omröstning i partiet var Eva Lans Samuelsson en tydlig etta.

– Det är ett stort förtroende och jag känner mig väldigt stolt över att så många personer tror att jag kan göra ett bra jobb för partiet. Det är jättekul och jag känner mig taggad.

Läs också: ”Ales bästa är det som gäller” 

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…