Framtid i Ale. Från vänster: Sebastian Hansson, Lena Wingbro, Tyrone Hansson, Ina Nästrand, Rolf Engström och Brita Karlsson.
Framtid i Ale. Från vänster: Sebastian Hansson, Lena Wingbro, Tyrone Hansson, Ina Nästrand, Rolf Engström och Brita Karlsson.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2014/03/V-11-Framtid-i-Ale.jpg

Framtid i Ale söker fler engagerade alebor

NÖDINGE. Bildandet av ett nytt politiskt parti i Ale var på mångas läppar förra veckan.

NÖDINGE. Bildandet av ett nytt politiskt parti i Ale var på mångas läppar förra veckan.
Nu kommer Framtid i Ales första utspel.
– Målet är att medverka till en blocköverskridande majoritet i Ale, där vi lägger ideologier åt sidan och istället tar kloka beslut för kommunens bästa, säger partiledare Tyrone Hansson.

Lokalpressen fick i söndags träffa ett antal av Framtid i Ales frontnamn. Där utmärker sig framför allt partiets initiativtagare Tyrone Hansson, som fram till nu suttit som vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, och Rolf Engström som under sin långa politiska karriär innehaft flera tunga uppdrag för Socialdemokraterna i Ale. Här finns också företagarkonsulten Lena Wingbro och Per Carlsson som i förra valrörelsen kandiderade för Moderaterna, men som hoppade av då partiet inte delade hans åsikt om att utveckla Jennylunds IP till en friidrottsarena.
– Den närmaste tiden kommer vi att jobba i fyra grupper; barn- och unga, företagande, byggnation och våra äldre förebilder. Tanken är att ta fram diskussionsunderlag till satsningar inom respektive område. Vi kommer inte att ha ett färdigt handlingsprogram, utan genom samverkan med andra hoppas vi hitta rätt väg för Ale. Inställningen att vi vet bäst och alla andras förslag är skit tror vi inte på. Alla kan bidra med något. Vi måste hitta en samsyn, Ale har inte råd att bråka om varje enskilt beslut, säger Tyrone Hansson.

Företrädare för de största partierna i Ale, Socialdemokraterna och Moderaterna, hävdade i förra veckans tidning att den politiska samverkan redan har utvecklats, men Tyrone Hansson är tveksam.
– Hur den ser ut efter valet är väldigt osäkert, men jag gläds över att de nu pratar samverkan. Det betyder att vi redan har lyckats som parti. Det är ju vårt främsta mål, menar han och Rolf Engström fyller i:
– Sedan krävs det att man vet vad man är överens om. Uppgörelsen om skolan saknar tyvärr innehåll och då är den inte mycket värd.
Frågan om varför Hansson och Engström valt att lämna Socialdemokraterna i Ale är ofrånkomlig.

Demokrati saknas
– Det saknas demokrati i partiet. Alla dansar efter en röst. Vi vill kunna påverka och då var detta enda vägen. Vi delar inte uppfattningen att en idé som kommer från ett annat parti än Socialdemokraterna måste vara idiotisk. Det ska vara naturligt att stötta de bästa förslagen för Ale, utan att riskera kritik internt, menar Rolf Engström.

Tyrone Hansson tror inte att partifärgen löser några problem. Det är dags att granska och utvärdera varje idé och bedöma vad som är klokast för Ale, menar han.
– Det har varit ett problem inom S. De vill inte ge sina politiska motståndare något gratis. Att det är bra för Ale är sekundärt. Den politiska karriären är viktigare.

Framtid i Ale går till val med en ambition att nå en samsyn inom fyra prioriterade områden. Tyrone Hansson själv tar hand om skolan.
– Målet är att hinna träffa så många skolledare som möjligt för att få en bild av problematiken. Kunskapen sitter inte hos Utbildningsnämndens politiker, den finns hos våra utbildade rektorer och lärare. Spontant känns det som att personalen skulle behöva få ett större ansvar och inflytande. Jag tror de har bättre förslag på åtgärder än fritidspolitiker i nämnden. Jag kommer börja med att besöka Ahlafors Fria skola för att få reda på vad de gör annorlunda, eftersom deras resultat är bättre än jämförbara kommunala skolor. Rutinerade Gösta Hessfeldt kommer att vara mitt bollplank i skolfrågor.

Företagandet kommer Lena Wingbro och Ina Näsmark att ansvara för.
– Trenden har äntligen vänt och näringslivsklimatet är på väg upp. Nu gäller det att vi bibhåller detta och får grepp om vad som behövs göras för att dels fortsätta stötta de befintliga företagen dels attrahera fler att etablera. Mer resurser i form av till exempel en företagslots för att underlätta dialogen med näringslivet tror vi mycket på, säger de.

Rolf Engström har fått samhällsbyggnad med inriktning på bostadsbyggnation på sin lyra.

Billiga hyresrätter
– Det finns tankar kring hur billigare hyresrätter kan tas fram. Vi måste komma vidare på den punkten. I Alebyggens hyresrätter finns det snart ingen som har råd att bo. Flyttkedjan fungerar inte idag. Äldre har ingenstans att ta vägen när villan blivit för stor. Vi måste se vad vi kan göra för att få ordning på detta, dessutom måste vi fortsätta förenkla processen så att spaden kommer snabbare i marken, säger Engström.

Brita Karlsson får ansvaret för gruppen ”Våra äldre föredömen”.
– Det finns en stor outnyttjad kunskap om våra äldres behov hos anhöriga. Denna måste vi ta tillvara på genom att förbättra dialogen mellan politiker, personal, anhöriga och äldre.

Yngst i partiet är Tyrones son Sebastian Hansson, 19. Han får i uppdrag att kartlägga undomarnas behov i Ale.
– Det ska bli kul. Jag är själv ute på flera av kommunens fritidsgårdar och det ser väldigt olika ut. Vissa tycker att det är toppen, medans andra är missnöjda med allt. Jag tror vi måste bli bättre på att sprida budskapet om vad Ale faktiskt har att erbjuda ungdomar.

Framtid i Ale jobbar samtidigt med att få med fler engagerade alebor.
– Den 10 april måste vi spika vår lista till kommunfullmäktige och av förra veckans reaktioner att döma finns det ett utbrett intresse av att vara med. Vi hoppas att fler hör av sig och hänger på. Det finns en trötthet hos aleborna. Många reagerade när Rose-Marie Fihn (FP) och Eje Engstrand (S) debatterade om vem som sa vad i Funktionshinderrådet, istället för att försöka lösa de faktiska problemen för de som är drabbade, säger Tyrone Hansson.

Vart strävar ni med partiet?
– Vi vill medverka till ett blocköverskridande majoritetstyre. En bred politisk samverkan skulle vara det bästa för Ale på lång sikt.

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…