Överbeläggningar, utlokalisering av patienter och inställda operationer är vardag för sjukhusen i regionen, till följd av brist på vårdplatser.
– Det måste till en plan och en strategi för att lösa situationen, så här kan det inte få fortsätta, säger Jim Aleberg (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS).
Vid onsdagens möte med HSS väckte Socialdemokraterna ett så kallat särskilt initiativärende, med krav på att arbetet med en vårdplatsstrategi påbörjas snarast. Till detta sa majoriteten varken ja eller nej – frågan bordlades för att beredas till nästa möte.
– Det kan vi ha förståelse för, men det brinner i knutarna. Tillgången på vårdplatser har efter sommaren minskat med 24 procent jämfört med under våren. Det som tidigare var en ”sommarsjuka” har blivit kroniskt, konstaterar Jim Aleberg (S).
Förutom att det ger en vård som för patienten är mindre trygg och av lägre kvalitet leder bristen på disponibla vårdplatser på sjukhusen också till att arbetsmiljön försämras för personalen. Det, anser S, är en av anledningarna till den ökande personalomsättningen.
En genomsnittlig beläggningsgrad på 90 procent är vad Socialdemokraterna vill se. Men dit är det i dagsläget långt på flertalet sjukhus. När frågan diskuterades på regionfullmäktige i tisdags – efter en interpellation av Jim Aleberg (S) – var svaren få på hur den moderatledda majoriteten i regionen tänker lösa vårdplatsbristen. Mest var deras svar ”det var inte bättre förr”.
– Det bekymrar mig att majoriteten tycks ta så lätt på den här frågan, säger Jim Aleberg (S).
Socialdemokraterna påpekar också i sitt yrkande att arbetet med en vårdplatsstrategi måste synkroniseras med arbetet att fasa ut beroendet av personal från bemanningsföretag, ett beslut som tagits på nationell nivå i SKL – Sveriges kommuner och landsting.