Julia Färjhage (C) har varit kommunalråd i två mandatperioder, först i opposition och sedan 2018 leder hon den styrande minoriteten.
Nu förbereder sig Julia för ännu en valrörelse.
Julia Färjhage (C) har varit kommunalråd i två mandatperioder, först i opposition och sedan 2018 leder hon den styrande minoriteten. Nu förbereder sig Julia för ännu en valrörelse.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/07/v2922-l-e-julia-farjhage-1-copy-scaled.jpg

Julia Färjhage sitter gärna kvar

LILLA EDET. Sommar innebär tid för välbehövlig återhämtning, men också möjlighet att ladda batterierna inför den kommande valrörelsen. Söndagen den 11 september ska väljarna säga sitt.
– Jag tycker vi har åstadkommit mycket i kommunen under den här mandatperioden och hoppas att vi får förtroendet att fortsätta arbetet att skapa det Lilla Edet som invånarna förtjänar, det finns så mycket kvar att uträtta säger kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage (C).

Semestern tillbringar Julia Färjhage med familjen på resande fot. Husvagnen rullar söderut till bland annat Halland och Skåne.

– Det är skönt och nödvändigt att komma bort från vardagsbestyren. Den här ledigheten kan vara hennes sista som kommunalråd. Som heltidsanställd politiker går det inte att planera längre än fyra år i taget.

– Jag kan absolut tänka mig att sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande i ytterligare en mandatperiod. Valresultatet avgör hur det blir med den saken, säger hon.

Hur het är valtemperaturen i Lilla Edet just nu?

– Generellt sett så tycker jag vi har gott klimat inom politiken i Lilla Edet och jag önskar att det förblir så genom hela valrörelsen. När vi nu ska ut och möta väljarna för att framföra de olika skiljelinjerna som finns mellan partierna hoppas jag att vi håller en fortsatt god och respektfull ton.

Om du ska sammanfatta den senaste mandatperioden?

– Det har varit kämpigt på många sätt, mycket jobb har ägnats åt att få ordning på ekonomin. Och det arbetet har faktiskt varit lyckosamt. Vi har lyckats sänka kostnaderna och stabiliserat ekonomin. Det ekonomiska läget är avsevärt mycket bättre idag. Men jag kan också konstatera att vi lyckats åstadkomma mycket annat som att stärka trygghetsarbetet genom väktarbevakning, stärka satsningen på ungdomscoacher, satsa på det offentliga rummet, anställa en digital fixare, öka invånardialogen och införa seniorkort för att nämna några saker, säger Julia Färjhage.

Viktigaste beslut som ni fattat?

– Oj! Under fyra år hinner man fatta många viktiga beslut. I en kommun där man jobbar så brett och med många olika ansvarsområden fattas viktiga beslut inom varje enskild sektor. Men satsningarna på det förebyggande arbetet tycker jag är absolut viktigast. Det går inte att bortse från omställningsarbetet. Det svåra är inte att fatta beslutet, det är att se till att de blir verklighet. Avgörande för den positiva utvecklingen som skett är hur styrning och ledning fungerat. All heder till alla i organisationen!

Vad blir viktigaste valfrågan lokalt?

– Jag hoppas att debatten kommer att handla om kommunens kärnfrågor – hur vi ska förbättra resultaten i skolan, om förebyggande insatser gällande folkhälsan och naturligtvis äldreomsorgen. Och jag diskuterar mer än gärna samhällsutvecklingen. Helt enkelt sådana saker som vi i kommunen kan styra över.

Den här mandatperioden har ni styrt i minoritet, hur går tankarna kring ett eventuellt fortsatt samarbete efter valet?

– Partierna går till val var och en för sig. Personligen måste jag säga att det varit ett bra och givande samarbete som jag gärna fortsätter. Det är ett osäkert politiskt läge och hur en styrande konstellation kan komma att se ut nästa mandatperiod återstår att se. Centerpartiet är beredda att samarbeta brett, dock inte med Sverigedemokraterna.

Ett vallöfte om ni behåller styret?

– Då kommer vi fortsätta att satsa på de tidiga och förebyggande insatserna och den långsiktigt hållbara planeringen. Vi kommer att hålla i och hålla ut kring de satsningar vi redan satt igång och se till att de får full effekt. Och så kommer vi fortsätta utveckla mötesplatser i kommunen. Ströms slottspark, som vi har tagit över i egen regi, är ett sådant exempel. Här har en hel del insatser gjorts, men mycket arbete återstår.

Mer från lilla edet

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Digitala nycklar till idrottshallarna

I linje med Lilla Edets kommuns digitaliseringsstrategi fortsätter arbetet med…

Centerkvinnorna har utsett Årets företagare

Sedan cirka tio år tillbaka uppvaktar Centerkvinnorna i Hjärtum-Västerlanda en…

Polisryttare övade i Lödöse

Det finns rytterier i Stockholm, Västra Götaland och Skåne län.…

Senaste nytt

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…