Camilla Waltersson Grönvall (M) från Lilla Edet är nybliven socialtjänstminister.
Camilla Waltersson Grönvall (M) från Lilla Edet är nybliven socialtjänstminister.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/10/v4322-L-E-Camilla-Waltersson-Grönvall-Edit-kopiera-scaled.jpg

”Känner en enorm ödmjukhet”

LILLA EDET. I förra veckans presenterades Sveriges nya regering bestående av statsminister Ulf Kristersson och 23 statsråd. Som socialtjänstminister utnämndes Camilla Waltersson Grönvall (M) från Lilla Edet.
– Jag känner en enorm ödmjukhet inför uppdraget, säger hon till lokaltidningen.

Det kunde ha varit en intervju med läraren, kommunpolitikern eller för den delen riksdagspolitikern Camilla Waltersson Grönvall. När vi träffar henne hemma i bostaden i centrala Lilla Edet är det i rollen som nyutnämnd socialtjänstminister. Camilla Waltersson Grönvall är den första ministern någonsin från Lilla Edets kommun. Hon är också ensam västsvensk representant i den nya regeringen.

– Det känns stort och det var väldigt omtumlande när jag fick veta att jag skulle få en ministerpost. Det är stolthet och glädje, men framförallt känner jag en enorm ödmjukhet inför uppdraget.

– Jag kommer representera Västsverige med stolthet. Jag är född i hjärtat av Västergötland, nämligen i Herrljunga, bor sedan många år tillbaka i Lilla Edet som är en del av Göteborgsregionen.

Att det skulle bli en ministerpost var inget du anade?

– Nej, jag var så inställd på att Kristdemokraterna skulle ta hand om hela socialdepartementet. Det blev därför en stor överraskning för mig.

Var det självklart att tacka ja?

– När jag fick frågan att bli barn- och socialtjänstminister så tvekade jag inte en sekund. Jag blev faktiskt lite rörd när statsminister Ulf Kristersson beskrev mig som arkitekten bakom lagstiftningen till Lilla hjärtat.

Camilla Waltersson Grönvall har varit ordinarie ledamot i riksdagen sedan 2010. Den senaste mandatperioden har hon innehaft rollen som socialpolitisk talesperson för Moderaterna och hanterat bland annat hälso- och sjukvårdsfrågorna på nationell nivå.

Har du haft en dröm om att någon gång få ingå i en regering?

– Nej, jag har aldrig föreställt mig att jag skulle sitta med i en regering. Jag är hundra procent ärlig när jag säger det. När jag blev invald i riksdagen stod jag på tredje plats på kretsens valsedel. Jag var helt och hållet fokuserad på kommunvalet och förberedde mig för att bli kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet. Jag tänkte åtminstone ge Centerpartiets starke man Bjarne Färjhage en match i det avseendet. Nu förlorade dåvarande alliansen i Lilla Edet makten, men jag lyckades komma in i riksdagen, berättar Camilla Waltersson Grönvall och fortsätter:

– Jag vill dock noga understryka att jag inte hade något personligt agg mot Bjarne Färjhage utan min ambition att bli kommunalråd bestod i att jag ville se Moderaterna växa. Jag har alltid tyckt om att samarbeta både med Bjarne och på senare år Julia Färjhage. De var också några av de första som gratulerade mig till ministerposten.

Hur blir ditt engagemang i Lilla Edets kommun de närmaste åren?

– Jag har valt att avsäga mig uppdraget som fullmäktigeledamot. Det fanns en överhängande risk att jag inte skulle få tiden att räcka till.

I rollen som socialtjänstminister, vad vill du åstadkomma?

– En stark socialtjänst är ett av våra viktigaste verktyg för att förebygga brott. Vi vill reformera socialtjänstlagen så att socialtjänsten stärks i sitt mandat att till exempel besluta om fler obligatoriska insatser så att sociala problem förebyggs tidigt. Personer med funktionsnedsättning har rätt till ett fritt och självständigt liv utan diskriminering. Vi kommer att se över åtgärder för ett statligt huvudmannaskap inom ramen för LSS och integrera funktionsrättsperspektivet i fler samhällsområden.

– Min övertygelse är att flera statsråd och departement måste samarbete. Det krävs bland annat lagstiftning och andra verktyg för att bryta rekryteringen av barn och unga till gängkriminaliteten. Det är inte bara hårdare straff som måste till. Betydelsen av det förebyggande arbetet kan inte nog framhävas. Skolan utgör en nyckel. Om vi på allvar vill göra skillnad för barn och unga går det inte att jobba i stuprör i våra departement. 

Vad anser du vara styrkan hos den nya regeringen?

– Vi är förberedda och överens om bilden, men också om lösningarna på de problem som Sverige har. Vi är helt införstådda vilket svårt arbete det kommer att vara, men det finns en beslutsamhet och en handlingskraft som är påtaglig hos samtliga mina kollegor i regeringen. Vi har bättre förutsättning än någon annan regering att ta oss an Sveriges framtid.

Om du ska beskriva statsminister Ulf Kristersson med tre ord?

– Ödmjuk, beslutsam och lyhörd.

Mer från lilla edet

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

Fullsatt salong på filmpremiären

I ett flertal intervjuer och med hjälp av ett rikt…

Mycket på gång på Lödöse museum

Lokaltidningen träffar Marie Jonasson Schmidt och Liselotte Öhrling, som tillsammans…

Inga planer på en ny simhall

Det anrika badhuset i Lila Edet invigdes redan 1935 men…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…