Just nu pågår diskussioner och förhandlingar mellan partierna i kommunen.
Just nu pågår diskussioner och förhandlingar mellan partierna i kommunen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/09/efter_valet.png

Maktens förhandlingar i Ale

ALE. Bilden börjar klarna över vilka som vill ingå i Ales nya politiska ledning. Det säger kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M). Flera samtal har redan ägt rum och i veckan inleds mer konkreta förhandlingar.

En vecka efter valet och partiernas interna överläggningar väntar nu förhandlingar för att bilda en ny politisk ledning i Ale kommun. Under den gångna mandatperioden utgjorde sex partier i Koalitionen största minoritet, men valresultatet gör att Moderaterna nu ser möjligheten att bilda en majoritet.

– Det är självklart att det är en av lösningarna och en ledning i majoritet får en starkare roll, men det är för tidigt att säga att det är vårt primära mål. När du går in i en förhandling måste du alltid ha en plan A och B. Först diskuterar vi intresset hos övriga partier och när den bilden har klarnat försöker vi utforma en politisk agenda. Vilka frågor kan vi enas runt och vilka måste vi stryka, förklarar Mikael Berglund som hoppas att en ny organisation ska kunna presenteras inom två veckor.

– Från Moderaternas sida håller vi ett högt tempo. Det är ett uttalat mål att vi ska ha en ny ledningsgrupp på plats så snart det går, men det är ett stort pussel som ska läggas. När mål och riktlinjer är klara ska vi också hitta personer till de olika uppdragen.

Att förhandla med Sverigedemokraterna har tidigare inte varit aktuellt, men dessa restriktioner är nu borta.

– Partiet har givit oss i förhandlingsgruppen ett brett mandat att prata med samtliga partier i kommunfullmäktige. Vi måste också respektera demokratin. Om SD har 20% av väljarna bakom sig måste deras frågor lyftas fram och partiet måste få en rimlig påverkan, menar Berglund.

Med stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Framtid i Ale skulle Moderaterna kunna bilda majoritet med 25 mandat i Ale kommunfullmäktige. Ett sådant scenario vill Mikael Berglund inte kommentera.

– Det vore oförskämt att föregå de diskussioner som vi nu ska föra med partierna.

Svarar gör däremot Framtid i Ale som backade från tre till två mandat, men som mycket väl kan spela en avgörande roll i majoritetsbygget.

– Vi har fått en fråga från Moderaterna och ett intensivt arbete pågår nu med att skapa en ny politisk ledning. När det gäller att samarbeta med SD är svaret att Framtid i Ale redan från början har sagt att dörren är öppen till samtliga partier. Vi samverkar med de som vill driva en bra politik för aleborna. Vi drar inga röda streck till någon, säger Tyrone Hansson.

Kristdemokraterna som var ensamt parti i den tidigare Koalitionen, om att öka med ett mandat, hänvisar till pågående förhandlingar. Alternativa lösningar

– Det finns några alternativa lösningar, men internt är vi överens om att helst leda i majoritet. Sedan handlar det så klart om vilken politik som kommer att föras. Att SD kommer med är naturligt med tanke på valresultatet och vi har inga problem med det så länge det är rätt frågor som prioriteras, säger Sune Rydén (KD).

Mitt i rampljuset står Sverigedemokraterna som i och med valresultatet är näst största parti i Ale. Med tio mandat i fullmäktige är de nu en viktig spelare i bildandet av en ny politisk ledning, men SD vill inte bekräfta att det pågår förhandlingar.

– Vi är beredda på att ta ansvar för Ale och vi är inte främmande för att ingå i en ledningsgrupp om frågan skulle dyka upp. För oss är politiken och prioriteringarna i kommunen det viktigaste. Vi säger nej till ett kommunalt p-hus i Nödinge och vill snarast se en ny grundskola i Nol-Alafors. Dessutom ska arbetsvillkoren för omsorgspersonalen förbättras och det ska bli enklare att få en plats på våra kommunala äldreboenden, säger Robert Jansson.

Centerpartiet som var ett av partierna i den ledande Koalitionen föregående mandatperiod är sparsam med information.

– Det pågår förhandlingar, som sig bör efter ett val. Centerpartiet är ett parti där saker ska förankras bland medlemmarna innan tidningen får informationen, säger Jessika Loftbring (C).

Mer tydliga är Liberalerna som redan har meddelat Moderaterna och Mikael Berglund hur man ställer sig till SD.

– Vi är helt eniga i partiet, om att inte sitta med i en politisk ledning där Sverigedemokraterna ingår, svarar Eva Lans Samuelsson (L).

Med detta som bakgrund är det mest troliga att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale kommer att bilda en ny politisk ledning med 25 av 49 mandat i Ale kommunfullmäktige.

Mer från politik

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Så blir kommunfullmäktige i Ale och Lilla Edet

ALE Socialdemokraterna  Dennis Ljunggren, 49 år, Nödinge Elaine Björkman, 75…

Oklart hur kommunen ska styras

I onsdags blev valresultatet helt klart. Störst framgång i kommunvalet…

Senaste nytt

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…