Just nu pågår diskussioner och förhandlingar mellan partierna i kommunen.
Just nu pågår diskussioner och förhandlingar mellan partierna i kommunen.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/09/efter_valet.png

Maktens förhandlingar i Ale

ALE. Bilden börjar klarna över vilka som vill ingå i Ales nya politiska ledning. Det säger kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M). Flera samtal har redan ägt rum och i veckan inleds mer konkreta förhandlingar.

En vecka efter valet och partiernas interna överläggningar väntar nu förhandlingar för att bilda en ny politisk ledning i Ale kommun. Under den gångna mandatperioden utgjorde sex partier i Koalitionen största minoritet, men valresultatet gör att Moderaterna nu ser möjligheten att bilda en majoritet.

– Det är självklart att det är en av lösningarna och en ledning i majoritet får en starkare roll, men det är för tidigt att säga att det är vårt primära mål. När du går in i en förhandling måste du alltid ha en plan A och B. Först diskuterar vi intresset hos övriga partier och när den bilden har klarnat försöker vi utforma en politisk agenda. Vilka frågor kan vi enas runt och vilka måste vi stryka, förklarar Mikael Berglund som hoppas att en ny organisation ska kunna presenteras inom två veckor.

– Från Moderaternas sida håller vi ett högt tempo. Det är ett uttalat mål att vi ska ha en ny ledningsgrupp på plats så snart det går, men det är ett stort pussel som ska läggas. När mål och riktlinjer är klara ska vi också hitta personer till de olika uppdragen.

Att förhandla med Sverigedemokraterna har tidigare inte varit aktuellt, men dessa restriktioner är nu borta.

– Partiet har givit oss i förhandlingsgruppen ett brett mandat att prata med samtliga partier i kommunfullmäktige. Vi måste också respektera demokratin. Om SD har 20% av väljarna bakom sig måste deras frågor lyftas fram och partiet måste få en rimlig påverkan, menar Berglund.

Med stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Framtid i Ale skulle Moderaterna kunna bilda majoritet med 25 mandat i Ale kommunfullmäktige. Ett sådant scenario vill Mikael Berglund inte kommentera.

– Det vore oförskämt att föregå de diskussioner som vi nu ska föra med partierna.

Svarar gör däremot Framtid i Ale som backade från tre till två mandat, men som mycket väl kan spela en avgörande roll i majoritetsbygget.

– Vi har fått en fråga från Moderaterna och ett intensivt arbete pågår nu med att skapa en ny politisk ledning. När det gäller att samarbeta med SD är svaret att Framtid i Ale redan från början har sagt att dörren är öppen till samtliga partier. Vi samverkar med de som vill driva en bra politik för aleborna. Vi drar inga röda streck till någon, säger Tyrone Hansson.

Kristdemokraterna som var ensamt parti i den tidigare Koalitionen, om att öka med ett mandat, hänvisar till pågående förhandlingar. Alternativa lösningar

– Det finns några alternativa lösningar, men internt är vi överens om att helst leda i majoritet. Sedan handlar det så klart om vilken politik som kommer att föras. Att SD kommer med är naturligt med tanke på valresultatet och vi har inga problem med det så länge det är rätt frågor som prioriteras, säger Sune Rydén (KD).

Mitt i rampljuset står Sverigedemokraterna som i och med valresultatet är näst största parti i Ale. Med tio mandat i fullmäktige är de nu en viktig spelare i bildandet av en ny politisk ledning, men SD vill inte bekräfta att det pågår förhandlingar.

– Vi är beredda på att ta ansvar för Ale och vi är inte främmande för att ingå i en ledningsgrupp om frågan skulle dyka upp. För oss är politiken och prioriteringarna i kommunen det viktigaste. Vi säger nej till ett kommunalt p-hus i Nödinge och vill snarast se en ny grundskola i Nol-Alafors. Dessutom ska arbetsvillkoren för omsorgspersonalen förbättras och det ska bli enklare att få en plats på våra kommunala äldreboenden, säger Robert Jansson.

Centerpartiet som var ett av partierna i den ledande Koalitionen föregående mandatperiod är sparsam med information.

– Det pågår förhandlingar, som sig bör efter ett val. Centerpartiet är ett parti där saker ska förankras bland medlemmarna innan tidningen får informationen, säger Jessika Loftbring (C).

Mer tydliga är Liberalerna som redan har meddelat Moderaterna och Mikael Berglund hur man ställer sig till SD.

– Vi är helt eniga i partiet, om att inte sitta med i en politisk ledning där Sverigedemokraterna ingår, svarar Eva Lans Samuelsson (L).

Med detta som bakgrund är det mest troliga att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale kommer att bilda en ny politisk ledning med 25 av 49 mandat i Ale kommunfullmäktige.

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…