LILLA EDET. På kommunfullmäktige den 19 juni fattas beslut om Mål- och resursplan för 2025 med plan för 2026-2027 för Lilla Edets kommun. Majoriteten, bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet, presenterar en gemensam budget.
– Med den här budgeten sätter vi fokus på fortsatt utveckling, både vad gäller att planera för nya bostäder i Lödöse och Lilla Edet men även för att utveckla vår välfärd, säger kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage (C).
2023 och 2024 har varit särskilt utmanande år för Sveriges kommuner då kostnadsökningarna varit stora. 2025 är prognosen att kostnadsläget faller tillbaka en aning vilket gör förutsättningarna något bättre.
– Vi har två år med en ordentlig konjunkturdipp och stora kostnadsökningar bakom oss. Under den perioden har vi prioriterat att hålla verksamheten på en stabil nivå vilket så klart har tärt på kommunens redan svaga ekonomi. Nu går vi tillbaka till normalläge och det behöver även ekonomin göra, säger Julia Färjhage och fortsätter:
– Vi behöver stärka kommunens ekonomiska handlingsutrymme och förutsättningar att investera i framtidens välfärd genom stabila ekonomiska resultat. Med denna budget tar vi ekonomiskt ansvar för framtiden, samtidigt som vi ger möjlighet till fortsatt utveckling av våra verksamheter här och nu.
De fyra långsiktiga målområdena om bra boende och livsmiljö, ökad hälsa och välbefinnande, hållbar miljö och attraktivt företagsklimat står fast i förslaget.
– Det gäller att hålla i och hålla ut kring de långsiktiga målområdena. Vi arbetar hårt med att skapa en långsiktig planering för utveckling av kommunen. Med denna budget ger vi fortsatta förutsättningar för planerna genom till exempel stora investeringar i VA-verksamheten, säger Mona Burås (S).
I planen pekas även fyra särskilda uppdrag ut; öka digitaliseringen, fortsätta heltidsresan, höja frisktalet och omställning till ny socialtjänstlag. Den nya socialtjänstlagen fokuserar mer än tidigare på förebyggande insatser och anpassningar av verksamheten kommer krävas.
– Den nya socialtjänstlagen innebär stora förändringar i synen på socialt arbete. Nu blir det tydligt att det förebyggande arbetet är ett gemensamt ansvar där vi är många som måste jobba tillsammans. Vår politiska prioritering är och har varit att fokusera mer på det förebyggande arbetet och att ställa om mot tidiga insatser. Lagens intentioner ligger väl i linje med det och det betyder att vi är väl rustade, men arbetet behöver struktureras ytterligare och genomsyra fler av kommunens verksamhetsområden, säger Zara Blidevik (M).
– En stor del av det förebyggande arbetet sker inom skolan. Därför styr vi nu om så att mer av kommunens resurser läggs på skolan. Det kommer i förlängningen gynna alla kommunens verksamheter, säger Peter Spjuth (V).
Driftbudgeten förstärks sammantaget med drygt 35 miljoner kronor. Den största delen av det avser täckning för löne- och prisökningar, sammantaget 29 miljoner kronor. Utöver det tillförs drygt fyra miljoner kronor samt att viss omfördelning mellan nämnder görs.
Bildningsnämndens ram förstärks med 6 miljoner kronor, samhällsnämndens ram förstärks med 3 miljoner kronor och kommunstyrelsens ram förstärks med 2,5 miljoner kronor. Samtidigt minskas socialnämndens ram med 7,6 miljoner kronor. I investeringsbudgeten avsätts 140 miljoner kronor för investeringar, 83 miljoner av dem avser VA-investeringar.