Oliver Andersson valdes nyligen till ordförande i Moderaterna i Ale och kommer att vara den som samordnar partiets valrörelse inför valet 2022.
Oliver Andersson valdes nyligen till ordförande i Moderaterna i Ale och kommer att vara den som samordnar partiets valrörelse inför valet 2022.

Oliver vill engagera fler i politiken

NÖDINGE. Oliver Andersson, 21, är trots sin ringa ålder etablerad i politiken, både lokalt och regionalt. Sedan några veckor tillbaka är han ordförande för Moderaterna i Ale.
– Jag ser fram mot att engagera fler och att leda partiet i den kommande valrörelsen, säger han.

21 år och etablerad politiker kräver sin förklaring. Oliver Andersson från Nol gick med i Moderata ungdomsförbundet redan som 13-åring och som 15-åring lyckades han övertyga riksdagsledamoten, Camilla Waltersson Grönvall, om någon ytterst få fått göra – prao i Sveriges riksdagshus. Att kunna påverka på riktigt blev en stark drivkraft och Moderaterna i Ale tog vara på möjligheten. Som 18-åring placerades han som nummer tre på partiets kommunfullmäktigelista i valet 2018. Sedan har det rullat på och Oliver är idag distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Västra Götaland västra. Inför årsmötet i år fick han frågan om att ta över som ordförande i Moderaterna i Ale.

– Ett hedersamt uppdrag, där mitt fokus redan nu kommer att ligga på den stundande valrörelsen. Det kräver enormt mycket planering. Vi vill både berätta om vad Koalitionen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet har bidragit med. Sedan gäller det att formulera ett valmanifest om vad vi vill göra nästa mandatperiod, säger Oliver Andersson målmedvetet.

Åldern till trots är det ingen gröngöling som Moderaterna släpper fram att leda valrörelsen.

– Nej, det här blir mitt tredje val till kommun, region och riksdag. Sedan har det varit EU-val och kyrkoval också, så jag har samlat på mig en hel del erfarenhet. Dessutom är inte detta något som jag gör själv. I ett parti jobbar man tillsammans och det ska bli oerhört spännande att lägga ut kurslinjen, säger han.

Moderaterna är på jakt efter nya medlemmar och gärna engagerade sådana.

– Just nu utbildar vi 13 personer. Det är en kurs med tio träffar som ger alla deltagare en bra grund att stå på. Det handlar mycket om att lära sig förvaltningen av en kommun och den demokratiska processen. Vi hoppas att deltagarna sedan känner sig redo för att anta uppdrag och kanske vara med på vår lista i nästa val. Att hitta nya sätt att engagera människor i politiken är något jag brinner för, säger Oliver.

Han har själv samlat på sig en lång rad med uppdrag och kalendern är fulltecknad av möten. Vissa veckor finns det inte en enda ledig kväll.

– Det låter värre än vad det är. Numera är alla möten digitala och vissa klarar vi av fort, men visst tar politiken mycket av min tid. Det är självklart upp till var och en hur mycket man vill engagera sig, menar Oliver som har ett tydligt mål i sikte.

– Jag vill till riksdagen. Det är ingen hemlighet. Personligen är det bostadsfrågorna som engagerar mig mest i rikspolitiken. Åldern för att flytta hemifrån fortsätter att stiga och den trenden måste vi bryta. Jag skulle vilja se över hela systemet med lagfarter, pantbrev med mera. Även kreditgivarnas sätt att beräkna worse case scenario med räntor upp till 7% känns orimligt i dagsläget, anser Oliver.

Vilka frågor kommer då att dominera i valrörelsen?

– Det blir ett tråkigt svar. Skola, vård och omsorg, men i Ale tror jag fritidsaktiviteter och kommunikationer kommer att diskuteras en del. Förhoppningsvis kommer även bostadsbristen få ett utrymme i debatten. Jag flaggar också för att skulden till alla elever som tvingats läsa på distans kan bli en högaktuell fråga, svarar Oliver Andersson.

Inte frågan om en centralort i Ale?

– Det vet man inte. Idag har kommunen pekat ut två centralorter och lyft upp frågan lite i samband med översiktsplanen, men det är definitivt inte en fråga som vi har konkretiserat hos Moderaterna. Det är i så fall något vi måste fördjupa oss i. Det är ingen enkel fråga.

Mer från politik

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…

”Det vred sig i magen”

På förra måndagens kommunfullmäktige informerade nämnderna sina planer för 2023.…

”Vi ska inte skicka hem någon”

Ale-samverkan består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale.…

Nu styr Mona mot nya utmaningar

När Annette Fransson (S) tvingades lämna arbetet som kommunalråd på…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…