ALE. Socialdemokraterna och Centerpartiet i Ale fick se sitt budgetförslag förlora med en röst i kommunfullmäktige. Det kommer få konsekvenser för kärnverksamheten spår oppositionen.
– I dessa tider behöver vi satsa mer och spara mindre. Vårt förslag visar tydligt att det inte är kvaliteten i skola, vård och omsorg som ska drabbas, men nu valde majoriteten en annan väg, säger Johnny Sundling, ordförande för Socialdemokraterna i Ale.
Det är dämpade miner runt bordet när oppositionspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet i Ale träffar lokaltidningen några dagar efter kommunfullmäktiges budgetbeslut för 2024. Deras förslag röstades ner med siffrorna 25-24.
– Vi gläds över att vår budget trots allt lyckades samla en helt enig opposition. Vi delar den bild som många andra kommuner i vår närhet har, det vill säga att vi bör lägga ut åtminstone 98% av budgeten när vi nu går in i sämre ekonomiska tider. Vi vet att vi har varit överens om att ha resultat om 4%, men förutsättningarna har förändrats och just nu anser vi att pengarna gör större nytta i verksamheterna, säger oppositionsråd Dennis Ljunggren (S).
Genom att fördela en större del av skatteintäkterna och samtidigt spara 14 miljoner inom kommunstyrelsens förvaltning. Exakt på vad pekar oppositionen inte ut.
– I det här skedet är det inte vår sak att peta i det. Kommunchefen hade fått i uppdrag att redovisa konsekvenserna av tilldelad budget. Efter det hade vi fått ta ställning. I vår budget anger vi att kärnverksamheten går först, säger Ljunggren.
Alesamverkan som består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Sverigedemokraterna valde enligt oppositionen att avstå prioriteringar.
– De har bara följt en mall och med tanke på hur intensivt SD propagerade för att de skulle värna kärnverksamheten är det förvånande att de redan glömt bort den, säger Henning Ankarudd (C).
Oppositionen kritiserar också den politiska majoriteten för att kommunens organisation med antalet anställda växer mer än nödvändigt i förhållande till befolkningen.
– Dessvärre är det inom kategorin övrig personal, det vill säga administration som ökningen sker, säger Johnny Sundling och Dennis Ljunggren utvecklar:
– Det är en tydlig prioritering att kommunstyrelsen ska fortsätta svälla. I antagen budget kommer personalen att öka med 4,8% i jämförelse med utbildningsnämnden som landar på 2,7%.
– Hur kan man motivera det? undrar Henning Ankarudd.
Kommunstyrelsen gör ju inte slut på de pengar de får idag. Senaste prognosen visar att de får ett överskott på drygt 7 miljoner. Varför lägger de inte pengarna på skolan som behöver dem?
Socialdemokraternas och Centerpartiets budgetörslag för 2024 ger dryga 42 miljoner mer till skolan än den antagna budgeten. En viktig prioritering enligt Anette Håkansson (S), vice ordförande i utbildningsnämnden.
– Vi har redan i år fått se hur antalet vuxna i Ales skolor minskar. Nu blir det lika många ytterligare som får gå hem och det drabbar framför allt elevassistenter och de som underlättar lärarnas arbete i klassrummen. Det kommer att få allvarliga konsekvenser och om några år kommer socialnämnden att märka det.
När utbildningsnämnden måste spara finns det bara ett område som ger effekt och det är inom personal. Det drabbar inte bara våra svaga elever, utan även de högpresterande som inte kan få tillräcklig stimulans.
Men majoriteten säger att det finns ingen självklar koppling mellan pengar och skolresultat?
– Det finns exempel på kommuner som lägger mindre pengar på skolan och som når ett högre meritvärde än Ale, men det finns också exempel på det motsatta. Varje kommun är unik och elevernas skolresultat har en stark koppling till föräldrarnas utbildningsnivå. Ale är en gammal industrikommun och har därför alltid tvingats lägga mer pengar på skolan än exempelvis Kungälv. Vi skulle behöva lägga ännu mer för att kompensera de elever som har sämre förutsättningar, säger Henning Ankarudd.