LILLA EDET. Det mesta har handlat om corona, men det finns även andra saker att lyfta fram när våren ska sammanfattas.
Kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage (C) kan glädja sig åt en något bättre ekonomisk situation.
– Det ser stabilare ut, men mycket jobb återstår.
Coronapandemin är givetvis det ämne som först dyker upp när Julia Färjhage ska till att göra halvårsbokslut.
– Det har varit en jättetuff vår med allt det arbete som coronapandemin fört med sig. Vi var ändå väl förberedda och kunde snabbt vidta de åtgärder som behövdes.
Vad säger du om den kritik som framförts om att det saknats nödvändig skyddsutrustning inom omsorgen och att ni ifrån kommunledningens sida inte varit tillräckligt transparanta när det gäller smittspridningen på de särskilda boendena?
– Det jag kan säga att det hela tiden har funnits tillgång till skyddsutrustning. När det gäller antalet smittade i kommunens verksamheter så ställs offentlighetsprincipen ställas mot patientsekretessen. Eftersom antalet smittade hela tiden har understigit tio personer så har vi valt att inte berätta var covid-19 funnits för att det då skulle vara enkelt att identifiera brukaren. De som har behövt få information om var smitta finns, såsom personal, brukare och anhöriga, har naturligtvis fått det. Vad gäller antalet smittade i kommunen i stort är det en offentlig siffra som alla har tillgång till.
Vad är du mest nöjd med?
– Jag är otroligt stolt över verksamheterna som gör det så fantastiskt bra i denna coronasituation. Vi höll borta smittan länge i våra verksamheter och har därefter kunnat hålla siffran nere. Vi har en dedikerad personal inom äldreomsorgen som lägger ner all sin energi på att det ska bli så bra som möjligt för brukarna. Jag hoppas inte minst för personalens skull att vi inte får någon ökad smittspridning i sommar. För det krävs att alla hjälps åt och följer myndigheternas rekommendationer – att vi alla fortsätter att hålla avstånd och tvättar händerna.
Ekonomiskt ser det ljusare ut för Lilla Edets kommun?
– Vi befinner oss i en otroligt besvärlig ekonomisk situation. Det omfattande omställningsarbete som vidtagits måste fortgå. Det som är lite bekymmersamt är att omställningsarbetet och coronasituationen inte alltid går hand i hand. Positivt är ändå att det går åt rätt håll. Tertialrapporten visar på ett prognostiserat överskott på helåret på 20,3 miljoner kronor vilket är 11,5 miljoner kronor bättre än budget. Det visar att våra åtgärder ger resultat vilket är väldigt glädjande.
Hur ser det ut inför 2021?
– De ekonomiska förutsättningarna är fortsatt mycket svåra. Under 2020 kompenserar staten kommunerna för skattebortfall fullt ut, men inför 2021 har vi ännu inte fått några liknande besked.
– Efter semestern rivstartar budgetarbetet som jag hoppas ska få en så bred förankring som möjligt. Vi har en tuff situation framför oss och vi måste hitta de vägar framåt som gör minst ont. Vi kommer att behöva skära ner i alla verksamheter.
Det enskilt viktigaste politiska beslut som fattades under våren?
– Det är beslutet om framtidens dricksvattenförsörjning. Jag är också mycket stolt över att vi antagit en ny livsmedelspolicy där vi styr mot mer svenskproducerade livsmedel inom våra verksamheter. Jag är också glad över att vi antagit en strategi för en giftfri kommun.
Läser i sommar:
Jag ägnar mig mest åt ljudböcker. Det är bra att kunna lyssna och vara badvakt samtidigt.
Bästa sommarmaten:
Gott grillat eller en sallad.
Om du får välja en allsångsartist:
Veronica Maggio.
Ska jag göra i sommar:
Så lite som möjligt, se till att återhämta mig. Det blir hemester, en del pyssel med huset och trädgårdsarbete.