ALAFORS. Det finns en risk att elräkningen blir dubbelt så hög i vinter, jämfört med förra året.
Energipriserna har engagerat både väljare och politiker den senaste tiden.
– Frågorna är många och oron utbredd, vilket har lett till att vi nu har fått utöka vår kundtjänst, säger Sarah Ander, marknadschef på Ale El.
Riksdagsledamot, Camilla Waltersson Grönvall (M), besökte Ale Elförening tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Ale, Mikael Berglund. Initiativet togs efter att den senaste tidens dörrknackningar främst handlat om oron för kommande elräkningar.
– En person berättade att ”jag duschar bara en gång i månaden och har bara en lampa i taget tänd”. Det fick mig att reagera och därför känns det bra att informera sig om hur tankarna går hos den lokala elleverantören, berättar Camilla.
Ale Elförening som ombesörjer nätet och säljer el via bolaget Ale El Elhandel AB märker av kundernas farhågor. Telefonerna går varma.
– Det finns skrämmande historier. En berättade att hen planerar att sälja huset omgående i rädsla för att inte ha råd att betala nästa elräkning, säger Sarah Ander.
Stefan Brandt är avgående vd hos Ale El och flaggade tidigt för den situation som nu råder på den svenska energimarknaden.
– Första gången var 2016 när Oskarshamns kärnkraftverk stängdes definitivt. Det har varit en lång och negativ process för elförbrukarna. Före avregleringen var vi tio bolag som försåg nätet med el. Nu är det bara Vattenfall och Fortum kvar som elproducenter. Det har blivit en olycklig maktkoncentration. Jag är också kritisk mot att Sverige inte begränsade exporten av el till övriga EU. Prissättningsmekanismen som idag råder är ofattbar. Vi exporterar billigt och köper tillbaka till ett högre pris. Det var naturligtvis inte så det var tänkt från våra politikers sida, men man förstod inte konsekvenserna, säger Stefan Brandt och tillägger snabbt:
– Det måste till fler aktörer på elproduktionssidan.
Här finns en problematik om svaret på elsidan är ny kärnkraft.
– Det innebär riktigt stora och tunga investeringar. Vem förutom Fortum och Vattenfall skulle ha råd att investera i nya kärnkraftverk? frågar sig Camilla Waltersson Grönvall.
De politiska partierna har presenterat flera tänkbara kompensationer till landets elkunder. I vintras delades närmare 8 miljarder ut och för kommande vinterperiod talas det om 30 miljarder.
– Vi är oroliga för att försörjningsstödet rusar i höjden när kunderna inte kan betala elräkningen, muttrar Mikael Berglund som också vill påminna om att det finns energirådgivning i Ale kommun.
Hur lösningen för framtidens elförsörjning ser ut finns det ingen tydlig bild av, men Camilla Waltersson Grönvall är trots allt positiv.
– Vårt fokus på forskning och utveckling måste fortsätta. Jag tror vi kan få ut mer av både vågkraft och solenergi, men tills vi är framme måste kärnkraften behållas.