”Roligt, utmanande och spännande”

”Roligt, utmanande och spännande”

TEXT: Jonas Andersson
29 juli 2022 kl. 15:00

LILLA EDET. Hon har varit oppositionsråd i ett halvår. Nu upplever Mona Burås Dieng (S) sin första valrörelse som förtroendevald politiker.
– Det känns jättekul och spännande, säger Mona till lokaltidningen.

När Annette Fransson klev av som kommunalråd i december förra året gick frågan till en doldis i det socialdemokratiska partiet – Mona Burås Dieng. Att kliva in som kommunalråd är en utmaning i sig, att dessutom göra det inför ett valår innebär extra stort ansvar.

– Det har varit mycket nytt, men jag är och kommer alltid förbli samma Mona oavsett om jag är kommunalråd eller arbetar som busschaufför. Det är upp till andra att bedöma om jag gör ett bra jobb eller inte i den här rollen.

– Det som känns lite konstigt är att bli profilerad i den utsträckningen som sker. Det är jag inte van vid.

Hur har du upplevt den första tiden som kommunalråd?

– Den har varit historiskt intensiv med en inlärningskurva på 90 grader. Ska jag sammanfatta mina intryck så säger jag roligt, utmanande och spännande. Jag har lärt mig otroligt mycket på det här halvåret och det är tack vare alla fantastiska människor i kommunhuset, som är hjälpsamma och ger mig den information som jag behöver.

Kan du tänka dig att bli kvar som kommunalråd efter valet?

– Ja, om jag får bestämma.

Vilka blir Socialdemokraternas hjärtefrågor i valet?

– Den psykiska ohälsan är en viktig fråga liksom att vi måste fortsätta arbetet med ett Lilla Edet fritt från våld. Vi vill också lyfta fram skolan och äldreomsorgen.

– Vidare har jag träffat företrädare för LO, Kommunal, Metall och Handels. Deras frågor är också socialdemokratins frågor, som bland annat heltidsresan och ordnade arbetstider.

Kan ni dra nytta lokalt av de opinionssiffror som Socialdemokraterna visar på riksnivå?

– Det tror jag. Statsminister Magdalena Andersson är väldigt tydlig i sina uttalanden och det kommer säkert skvätta över även på oss i Lilla Edet.

Var står Socialdemokraterna när det gäller potentiella samarbeten efter valet?

– Det kan vi tänka oss, dock inte med Sverigedemokraterna.

Vad gör du i sommar?

– Jag kommer köra buss ett par helger och har faktiskt ett par företagsbesök inplanerade. I övrigt ska jag försöka koppla av på min semester. Jag har köpt en hängmatta och när vädret tillåter sover jag utomhus. Då är det bara jag, naturen och stunden.

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se