ALE. Sverigedemokraterna blev EU-valets stora vinnare i Ale. I Hålanda, Skepplanda och Starrkärr är SD nu största parti.
– Vi har lyft frågor som är viktiga för landsbygden och fått ett tydligt gensvar, säger gruppledare Robert Jansson.
Med 20,3% av rösterna blev Sverigedemokraterna näst största parti i Ale. Det är en ökning med 7% från valet 2014. Det är framför allt på landsbygden som partiet har ett starkt stöd. Allra störst är SD i Hålanda där de fick hela 29% av rösterna.
– Vår analys är att de frågor som partiet har drivit centralt rörande jakt, jordbruk, transport och landsbygd fick effekt i valet. Vi har inte identifierat lokalt varför resultatet blev som det blev, men byggnation på landsbygd har ju varit en het fråga även i Ale och där har vi varit aktiva i debatten, säger Robert Jansson.
Av resultatet att döma gror ett allmänt missnöje på landsbygden. Sverigedemokraterna har tagit vara på det och när framtidstron fått sig en törn har SD blivit ett alternativ för missnöjesröstning.
– Självklart har övriga partiers misslyckande gynnat oss. Det är ju helt naturligt, menar Jansson.
Tittar man på resultatet i respektive valkrets för de stora partierna kan konstateras att Socialdemokraterna är som starkast i Nol södra och Nödinge centrum. Där når partiet 33 respektive 35%, men även här är SD starka med drygt 20%.
Moderaterna har sitt starkaste fäste i Nödinge södra och östra med knappa 19 respektive 20% av rösterna. Miljöpartiet är som starkast i Alafors och södra Älvängen där de kammade hem drygt 13% av rösterna.
Vänsterpartiet har skaffat sig ett fäste i norra Bohus och nådde där 11,50% av väljarna. Kristdemokraterna var ett av de jämnaste partierna och pendlade mellan 9-11% av rösterna i nästan varje distrikt.
Centerpartiet blev näst största parti i Starrkärr med 17,5% väljarstöd, men fick sig omsprungna av SD som noterade 26,40%..
En av valets stora förlorare var Liberalerna. I Ale minskade partiet sitt stöd hos väljarna med 6,1% och fick till sist bara 2,8% av rösterna.
– Liberalerna gick till val på mer samarbete i Europa i en tid när många krafter vill rasera eller ha mindre samarbete. Det är vi stolta över. Vi är det enda partiet som sagt att det europeiska samarbetet måste fördjupas. Vi har tagit kampen mot högernationalisterna och vi liberaler har lyft samarbete som en väg för att lösa framtidens samhällsutmaningar – för jobben, tryggheten och klimatet. Men valresultatet är givetvis en stor besvikelse. Vi liberaler hade hoppats på mer, säger Stefan Ekwing, gruppledare för Liberalerna i Ale.
Han tror också att motgången kan bero på interna stridigheter kring januariöverenskommelsen och maktkampen om partiledarplatsen. Dessutom har den EU-kritiska vinden även blåst över Sverige.
– Det är tydligt att EU-kritiska vindar blåser och vi har inte lyckats mota bort dem. Ändå valde nästan 170 000 människor runt om i Sverige att lägga sin röst på Sveriges mest Europavänliga parti. Det är ett förtroende som förpliktigar och vi kommer att göra allt vi kan för att förvalta det förtroendet, säger Ekwing.
Valdeltagandet stannade till sist vid 52,02% så det finns mycket att jobba med när det gäller engagemanget hos väljarna.