ALE. Det blev en livlig budgetdebatt i kommunfullmäktige på måndagskvällen.
Den politiska majoriteten, Alesamverkan, var ensamma om att föreslå en skattesänkning.
– Goda skatteprognoser och drastiskt sänkta personalomkostnader ger oss möjligheten att både satsa och sänka skatten, försvarade Henrik Fogelklou (M) förslaget.
Alesamverkan bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar politisk majoritet i Ale. Deras budgetförslag utmanades från tre håll. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet presenterade alla en egen alternativ budget. Den stora skillnaden i förslagen är skattesatsen. Alesamverkan sänker skatten med 50 öre och fastställer kommunalskatten till 21,37. Övriga föreslog oförändrad skattesats, 21,87.
– Vi återställer skatten till vad den var 2009 och kompenserar aleborna för det överuttag som varit. S-ledningen höjde med 30 öre, då det fanns en oro för ökad arbetslöshet i spåren av finanskrisen. Den oron måste ha blåst över nu och därför återställer Alesamverkan skatten, sa Robert Jansson (SD).
Kritiken från oppostionen var som väntat mycket tydlig. De delade inte alls bilden av en kommun med fungerande verksamhet.
– När det vanligaste våra brukare får höra på våra äldreboenden är ”vänta lite, kommer strax och ett ögonblick” är något fel. Därför vill vi återgå till tre personal på varje avdelning. Vi vill ha en värdig välfärd, menade Johnny Sundling (S) i en replik och det var ett spår som också Ann-Sofie Hellvard (V) var inne på.
– Vi lägger 100 Mkr mer än Alesamverkan till välfärden och det är klart att det är pengar som gör skillnad. 48 miljoner vardera till utbildningsnämnden och socialnämnden. Det är pengar för att öka personaltätheten i förskola och grundskola. Vi vill också erbjuda alla elever frukost. Ingen ska behöva starta dagen på tom mage. Vidare vill vi satsa på friskvård för personalen för att sänka sjukfrånvaron, sa hon.
Det märktes att kommunalråd Henrik Fogelklou (M) var förberedd på kritiken och strategin att påtala brister i verksamheterna. Han gjorde sitt bästa för att förekomma.
– Jag vet att ni kommer att prata om nedskärningar och kvalitetsminskningar. Det är typisk oppositionspolitik och ni kommer säkert att ägna er åt överbudspolitik också. Faktum är ändå att vi har en fantastisk verksamhet i Ale. Jag kan ge er hur många exempel som helst. Fler behöriga lärare, fler elever i kulturskolan, bättre näringslivsklimat, ung omsorg med ungdomar som sätter guldkant på våra äldres tillvaro. När det gäller skattesänkning kommer det säkert bli tal om kebabrullar och annat trivialt, men grejen är att en skattebetalare med normallön får 1300 kronor mer i plånboken varje år. Hur hen använder den är inte vår sak. Om hen väljer att köpa nya fotbollsskolor, bo på hotell en natt eller bara sparar pengarna är upp till var och en. Aleborna får välja själva, sa Fogelklou.
Oppositionsråd Dennis Ljunggren (S) fick förklara varför Socialdemokraterna frångått det som kallats god ekonomisk hushållning, det vill säga att bara fördela 96% av budgeten.
– Det är extremt ovanligt att budgetera med 4% överskott. Jag vet att vi var med på det 2019, men då var då och nu är nu. Då skulle vi bygga 81 nya förskoleavdelningar, men med Alesamverkan vid rodret så har vi inte längre någon tillväxt. Nu behövs pengarna för att hjälpa alla elever som inte får fullständiga betyg efter nio år i grundskolan.
Ale kommunfullmäktige tog beslut efter tidningens pressläggning och hur debatten slutade kan du läsa om på alekuriren.se.