ÄLVÄNGEN. Lennie Kjellman är engagerad i kommunpolitiken.
2014 kandiderade han till Ale kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och blev invald.
Hans politiska uppdrag ogillas av facket, Svenska Transportarbetareförbundet, som nu hotar med uteslutning.
Ett öppet demokratiskt samhälle med åsiktsfrihet? Så beskrivs Sverige, men Sverigedemokraternas Lennie Kjellman tvekar. Skälet är en konflikt med Svenska Transportarbetareförbundet som han tillhört sedan 2010. Facket har meddelat honom att det inte anses förenligt med föreningens stadgar att vara medlem i förbundet och samtidigt vara aktiv i Sverigedemokraterna.
Det är en diskriminering som heter duga. Du får tycka vad du vill bara du inte tycker som SD och framför allt inte har några uppdrag för partiet. Vad var och en gör på sin fritid, så länge det inte är kriminellt, borde väl vara högst personligt? Om jag varit provocerande på jobbet eller uppmanat andra aktivt att göra som jag hade det varit en sak, men mitt politiska engagemang har aldrig påverkat mig i tjänsten. Mina åsikter har jag hållit för mig själv, säger Lennie Kjellman som i början av maj kontaktades av sitt fackförbund.
Transport har bedömt att Sverigedemokraternas människosyn på ett grundläggande plan krockar med förbundets. Den som sitter i fullmäktige har tagit på sig uppdraget att representera partiet och dess medlemmar, vilket är något helt annat än att ”bara” ha en åsikt.
– Vi utesluter inte de som röstar på Sverigedemokraterna, men vår förbundsstyrelse tog redan 2005 beslut om att det inte är förenligt med våra stadgar att medlemmar har uppdrag för partiet. Det handlar främst om människosynen, där vi till skillnad mot SD anser att alla människor har ett lika värde. Arbetarrörelsen bryr sig inte om ursprung eller varifrån våra medlemmar kommer. På den punkten skiljer vi oss radikalt från Sverigedemokraterna och det framgår tydligt av allt vårt marknadsföringsmaterial, säger Patrik Ljunggren, sektionsordförande för Transport avdelning 3.
Känns meningslöst
Lennie Kjellman har varit fackligt ansluten hela livet, mesta tiden i Metall, men sedan han bytte jobb 2010 har han varit med i Transport. Brevet om att han hotas av uteslutning kom som en chock.
– Jag har alltid betalat min avgift och aldrig varit i någon konflikt med dem tidigare. Nu har de meddelat att de överväger att öppna ett uteslutningsärende och att de vill att jag yttrar mig senast 13 juli. Det känns meningslöst. De jagar mig för mina åsikter som inte har något med mitt fackliga medlemskap att göra. Vad ska jag svara? Genom att göra som Transport diskrimineras 13% av befolkningen och de känns inte intresserade av en diskussion. De vill bara sparka ut mig. Det framgår tydligt av de brev som tillsänts mig, menar Lennie Kjellman och tillägger:
– Det känns ändå skönt att de inte kan sparka ut mig från A-kassan nu när jag söker jobb, men det kommer kanske också i framtiden…
Efter valet i september 2014 fick han en lista med tunga förtroendeuppdrag. Han är ledamot i Ale kommunfullmäktige och i Kultur- och fritidsnämnden samt nämndeman i Alingsås Tingsrätt och Kammarrätten i Göteborg. I Svenska Transportarbetareförbundet får han dock inte vara med.
Transport är inte ensamma om att tillämpa liknande principer för uteslutning av medlemmar. Flera fackförbund har på ett eller annat sätt valt samma hållning, men det är olika hur hårt det tillämpas.
PER-ANDERS
KLÖVERSJÖ