I den aktuella ekonomiska uppföljningsrapporten framgår att Utbildningsnämnden redovisar ett underskott om 10 Mkr på årsbasis. 7 av dessa miljoner härrör Ale gymnasium.
– Det är ingen nyhet, utan en bekräftelse på de bekymmer som gymnasiet har. Vi jobbar aktivt med frågan och kan bara konstatera att det krävs stora anpassningar för att kostnader och intäkter ska gå ihop. Nu har vi bestämt oss för att satsa vidare och då kan vi inte samtidigt tvinga förvaltningen att gå vidare med en tung ryggsäck, som består av kostnader som beror på tidigare års handlingsförlamning. Vi måste på något sätt avlasta dem genom ett ekonomiskt tillskott. Först ska nämnden utreda vad som går att göra inom verksamheten utan att påverka kvalitén, säger Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M).
God hushållning
Även Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden visar på ett underskott. Genom att inte utföra de budgeterade satsningarna om 5 Mkr kan årsresultatet prognostiseras till -6,9 Mkr.
– Vi har tack vare god hushållning och utan iver pengar kvar att använda. Dessutom talar skatteprognosen positivt, vilket gör att vi i den mån det behövs kommer att kunna justera ramarna till de nämnder som är i behov, säger Mikael Berglund.
Med andra ord står det tämligen klart att både skolan och Omsorgsnämnden kommer att få ett ökat anslag, något som oppositionsråd Paula Örn (S) gillar.
– Vi har hela tiden hävdat att framför allt Utbildningsnämndens ram måste utökas. Ska vi satsa på skolan eller inte? Jag tycker redan att det har tagit för lång tid, nu är vårterminen snart slut och ännu inga beslut om pengar.
Den aktuella rapporten för Ale kommuns ekonomi visar på ett negativt resultat om 4 Mkr, men så kommer inte bli fallet.
– Nej, vi har fortfarande 16 Mkr som inte är fördelade och som kommer att påverka nämndernas verksamheter positivt. Dessutom har vi en betydligt bättre skatteprognos än förväntat, så något minusresultat blir det inte, hälsar Mikael Berglund.