ALE. Antalet barn och äldre över 80 år ökar mer än de som förvärvsarbetar. Det är en stor utmaning för Ale kommun de kommande åren.
– Den här situationen kan vi bara lösa tillsammans och därför är jag stolt över att ”vi-känslan” i Ale har gått starkt framåt det senaste året, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
Koalitionen kallade till pressträff i fredags eftermiddag. Syftet var att återberätta vad som hänt och vad som stundar 2020. För exakt ett år sedan presenterade Koalitionen sin politiska ledningsgrupp och vid samma tidpunkt berättades att en ny servicenämnd med bland annat fastighetsfrågorna på bordet skulle upprättas. Kristdemokraternas Claes-Anders Bengtsson fick uppdraget att leda den nya nämnden. I kronor räknat har det varit ett lyckat grepp. Besparingar om 10 miljoner kronor har identifierats.
– Jag får berömma kommunfullmäktige som tog beslut att bilda en servicenämnd. Initiativet var helt rätt. Kommunens lokalförsörjning, både idag och imorgon, har hamnat i ett helt annat ljus nu. Våra tjänstemän har visat stort engagemang och känner nog att det är lättare att jobba närmare en egen nämnd. Vårt uppdrag är ju att serva övriga nämnder, främst utbildning och omsorg, med ändamålsenliga lokaler. Att hitta besparingar och effektiviseringar har också ingått i nämndens uppdrag. Målet har varit att ge verksamheterna mer resurser. Hittills har vi identifierat 10 miljoner och den stora förändringen är ju borttagandet av bemanningsenheten, berättar Claes-Anders Bengtsson som får mycket beröm av sina kollegor runt bordet.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Tyrone Hansson (FiA), hade också glädjande besked.
– Det som media kallade ”krisnämnden” förra året kan jag nu konstatera är den bästa nämnd jag suttit i. På sektorn råder det från och med januari full besättning och vi kan äntligen växla upp vårt arbete. Vi har skapat ett ”vi” och känslan är mycket positiv. Prioriterade arbetsuppgifter under 2020 är detaljplanerna i centrala Nödinge och Älvängen samt en fördjupad översiktsplan över det som vi kallar förbifart Älvängen. Det är en ringled från norra Älvängen som ansluter vid Kronogården och fortsätter österut med en anslutning till lokalvägen i höjd med Häljered. Den här vägen lägger grunden för att kunna fortsätta utveckla Älvängen österut, säger Tyrone Hansson.
Utbildningsnämndens ordförande, Erik Liljeberg (M), gläds över finfina skolresultat hos avgångseleverna, men också åt det nya tillitsbaserade ledarskapet som introducerats i sektorn.
– Vi har en helt annan dialog mellan politiken och verksamhetspersonalen idag. Jag tror aldrig att vi har lyssnat så mycket som vi gör nu. Sektorn har 1000 anställda, utbildad personal som kan det här med skola och pedagogik. Det är klart att vi politiker ska lita på vad de säger är viktigt för att barnen ska nå ett så bra resultat som möjligt i skolan. Sedan är det en utmaning när inte pengarna räcker till allt vi vill göra, men det fina är att på den punkten har vi vunnit personalens tillit. De visar stor förståelse för att situationen är ekonomiskt ansträngd och de resultat som grundskolan visar i år är ett kvitto på att det inte finns någon självklar koppling mellan resurser och resultat, säger Erik Liljeberg.
I mars öppnar en ny förskola i Svenstorp, Älvängen. Det är 180 platser och samtliga kommer att behövas. Nästa projekt är en ny grundskola i Nol-Alafors.
– Det är en stor fråga. Vi behöver bygga en ny F-6-skola i antingen Nol eller Alafors. Det beslutet måste vi ta nästa år, säger Erik Liljeberg.
Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden blev en ny politisk utmaning för Elena Fridfelt (C). Nämnden har länge dragits med stora underskott och så blir det även i år. Prognosen pekar på minus 14 miljoner.
– Det är klart att det är jobbigt när jag vet att personalen sliter så hårt, men nu har vi åtminstone fått grepp om orsakerna. Äldreomsorgen har kontroll på kostnaderna och visar ett nollresultat, vilket är väldigt positivt. Att socialtjänsten har en lägre kostnadsbild i år är inte heller någon slump, utan det är ett målmedvetet arbete som gett resultat. Underskottet ligger enbart inom funktionshinderverksamheten och det kommer vi att ha full uppmärksamhet på nästa år. En lösning är på väg. Vi gläds också åt att kunna ge äldreomsorgen några extra miljoner 2020. Nämnden kommer också inom kort att ta beslut om att införa intraprenad på Backavik i Nödinge, berättar Elena Fridfelt.
Kultur- och fritidsnämnden har haft en tuff resa under hösten med ett havererande ridhusprojekt i Bohus, men det har också varit fler utmaningar och dessa har fått en positiv lösning.
Nämndordförande Sonny Landerberg (MP) berättar:
– När året började saknade vi både sektorchef och enhetschef för kulturen. Det saknades personal i flera av våra verksamheter. Det gjorde att kulturskolan haltade, men när vi nu stänger böckerna för 2019 kan vi konstatera att tjänsterna är tillsatta och kulturskolan blomstrar som aldrig förr. Nu ställer vi oss frågan har vi kulturskolan på rätt plats och vid rätt tid? Det ska vi ta reda på. Biblioteken är en stor resurs i Ale som många använder, men hur når vi dem som idag inte besöker oss? Vi försöker också hitta sätt att stötta de initiativ som tas av nattvandrare i Ale. Frivilligkrafterna ska inte underskattas. De är fantastiska, menar Sonny Landerberg.
Kommunstyrelsen har under 2019 haft två huvuduppdrag från kommunfullmäktige, dels att arbeta fram ett landsbygdsprogram dels utreda den ökande psykiska ohälsan bland unga i Ale.
– Hur man ska kunna bo, verka och åldras på landsbygden är en viktig fråga i Ale. De som sitter med svaren på denna frågan är naturligtvis de som redan bor där och därför har vi haft ett antal dialoger. Under nästa år hoppas vi få fram ett första landsbygdsprogram. Den psykiska ohälsan är ett allvarligt bekymmer och vi bestämde oss för att gå en lite längre väg innan konkreta åtgärder sätts in. Vi utreder bakgrunden till vad som hänt i Ale och analyserar även den forskning som finns i ämnet. När rapporten är klar tror jag det blir en lika jobbig som viktig läsning för oss förtroendevalda. Med fakta på bordet hoppas jag att vi kan ta kloka beslut, säger Mikael Berglund.
Att 2020 blir ett tufft ekonomiskt år är känt sedan länge och kommunstyrelsens ordförande medger att det finns en oro.
– Jag är alltid orolig för ekonomin, men vi har förberett oss väl och flera av nämnderna har redan tagit beslut för att vi ska landa på rätt nivå. Det var många som var skeptiska till hur sex partier skulle kunna regera ihop. Det har inte varit något som helst problem. Vi har skapat en stark ”vi-känsla”, säger Mikael Berglund och berömmer samtidigt oppositionen.
– Jag tycker att vi har en bra anda i hela politiken och våra samtal är ofta positiva.
Efter valet i september 2018 bildades Koalitionen av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Framtid i Ale och Miljöpartiet. Tillsammans förfogar de över 23 av kommunfullmäktiges 49 mandat. De är med andra ord den största minoriteten, men saknar egen majoritet.