Sverigedemokraternas valkampanj är igång. Två frågor som partiet driver lokalt är språktest i svenska för nyanställning inom äldreomsorgen och hemtjänsten samt överklagan av beslutet till höjd avfallstaxa. Från vänster Frej Dristig, Johan Sösaeter Johansson, Lorentz Lindell och Daniel Martinsson. 
Sverigedemokraternas valkampanj är igång. Två frågor som partiet driver lokalt är språktest i svenska för nyanställning inom äldreomsorgen och hemtjänsten samt överklagan av beslutet till höjd avfallstaxa. Från vänster Frej Dristig, Johan Sösaeter Johansson, Lorentz Lindell och Daniel Martinsson. 
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/08/v3222-sd-lilla-edet-scaled.jpg

”Vi vill att Lilla Edet ska bli bra”

LILLA EDET. Sverigedemokraterna i Lilla Edet är i full gång med sin valkampanj. I förra veckan befann man sig företrädare för partiet vid tågstationen i Lödöse för att diskutera aktuella frågeställningar med lokalbefolkningen.
– Många partier vill att saker ska bli bättre, vi vill att Sverige och Lilla Edet ska bli bra, säger ordförande Johan Sösaeter Johansson.

Tidigare i sommar har SD:s representanter varit på plats utanför ICA Boström och Matkassen. På torsdagsmorgonen befann sig en kvartett från partiet i Lödöse Södra för att bjuda morgonpigga tågresenärer på kaffe och smörgås.

– Vi delar ut vårt valmanifest och pratar lite allmänt om politik. Vi känner att vi har ett stort stöd och även de som inte delar vår uppfattning är ändå intresserade av att prata med oss. Det är en stor skillnad mot tidigare val, förklarar vice gruppledare Frej Dristig.

Vad engagerar invånarna?

– Energi- och bränslepriser liksom trygghet och säkerhet. Här i Lödöse är frågan om en högstadieskola något som berör. Vi måste redan nu ta höjd för den befolkningstillväxt som prognostiseras för Lödöse. Det finns en historia i Lilla Edets kommun av senfärdighet i den här typen av ärenden, säger Frej Dristig.

Nyligen framställde Sverigedemokraterna ett initiativärende till Socialnämndens sammanträde den 31 augusti. Det gäller språktest i svenska för nyanställning inom äldreomsorgen och hemtjänsten. 

– Mitt initiativärende om språkkrav inom omsorgsverksamheten röstades ner i december 2020. Efter att SVT gjort sin valkompass och resultatet av den publicerats kunde vi konstatera att även Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna gått ut med att de tycker språkkrav vid nyanställning inom äldreomsorgen och hemtjänsten är ett ganska eller ett mycket bra förslag.

– Med anledning av det uttalade stöd för språktest så vill vi sverigedemokrater ta tillfället i akt att pröva stödet för detta redan innan valet. Det finns ingen anledning att vänta. Ärendet är dessutom färdigberett, säger Frej Dristig.

Sverigedemokraterna anser att språktest ska vara baserat på det som den statliga myndigheten Socialstyrelsen rekommenderar.

– Även personal som redan arbetar inom äldreomsorgen och hemtjänsten, och som anser sig ha otillräckliga språkkunskap i svenska, bör få tillgång till ett språklyft på betald arbetstid.

En annan fråga som SD driver hårt lokalt är överklagan av avfallstaxan i kommunen. Partiet har gjort en anmälan till förvaltningsrätten om höjningen på fyra procent, som klubbades i fullmäktige innan sommaren.

– Ett sådant beslut går mot lagen. Vi hänvisar till kommunallagen och självkostnadsprincipen som säger att taxan som tas ut av avfallskollektivet inte får överstiga kostnaden för verksamheten. Avfallsenheten kan inte visa ett överskott på 17 procent och samtidigt föra fram en taxehöjning på fyra procent, säger Johan Sösaeter Johansson.

Om ni ska bedöma valtemperaturen i Lilla Edets kommun?

– Den är stigande! Vi har varit igång hela sommaren och ambitionen är att träffa så många invånare vi kan under de här sista veckorna, avslutar Frej Dristig.

Mer från lilla edet

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Föreningsutvecklare är på plats

Fredrik Hermansson har en gedigen bakgrund inom föreningslivet, men han…

Oklart hur kommunen ska styras

I onsdags blev valresultatet helt klart. Störst framgång i kommunvalet…

Senaste nytt

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…