”Kommunen gör inte avdrag för någonting”. Niklas Gabrielsson tycker att det är orimligt att han ska behöva betala fullt arvode för sitt bygglov när det redan innan fanns ett från 2008 där inte alla kostnader utnyttjats.
”Kommunen gör inte avdrag för någonting”. Niklas Gabrielsson tycker att det är orimligt att han ska behöva betala fullt arvode för sitt bygglov när det redan innan fanns ett från 2008 där inte alla kostnader utnyttjats.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/08/v-34-Bygglov-1-kopia.jpg

”Man känner sig motarbetad”

ÖLANDA. Trots att det redan fanns ett bygglov på tomten, dessutom med outnyttjade kostnader, blev Niklas Gabrielsson som ny ägare tvungen att betala fullt arvode eftersom det behandlas som ett helt nytt bygglovsärende. – Man känner sig motarbetad av kommunen, menar han.

ÖLANDA. Trots att det redan fanns ett bygglov på tomten, dessutom med outnyttjade kostnader, blev Niklas Gabrielsson som ny ägare tvungen att betala fullt arvode eftersom det behandlas som ett helt nytt bygglovsärende.
– Man känner sig motarbetad av kommunen, menar han.

I november förra året köpte Niklas Gabrielsson och hans sambo en tomt i Ölanda för att påbörja bygget av sitt hus.

Eftersom det redan fanns ett bygglov med outnyttjade kostnader, avsedda för utstakning och tekniskt samråd som aldrig blev aktuellt, räknade paret med att kunna dra av dessa summor på sitt bygglov.

När fakturan på sammanlagt närmare 50 000 kronor damp ner i brevlådan fick de en smärre chock. Trots att kommunen tidigare undersökt tomten och beviljat ett bygglov så sent som 2008, räknas det nu som ett helt nytt ärende som man fakturerat fullt arvode för.

Dubbla kostnader
När Niklas kontaktade kommunens samhällsbyggnadssektor via mejl och ifrågasatte kostnaden fick han först svaret att det inte fanns något bygglov alls. En vecka senare ändrade de sig och medgav att det fanns ett bygglov utfärdat på tomten.
– Det känns som att de jobbar emot folk som vill bygga. Vi har fått betala för saker som kommunen redan fått betalt för, som till exempel kostnaden för utstakning på 5115 kronor. Den summan kan den förra ägaren ansöka om att få tillbaka, men den kan inte dras av på vårt ärende.

Den tidigare ägaren har inte vetat att det var möjligt ansöka om pengarna tillbaka och även om hon helt släpper kostnaden kan den ändå inte komma till nytta för Niklas utan stannar hos kommunen, såvida hon inte efterskänker summan själv.
– Jag vill betala för det arbete som de lagt ner och inte för saker som de redan fått betalt för. Självklart förstår jag att taxorna har höjts sedan 2008 så att det blir en mellanskillnad, men det känns inte rätt att få betala fullt arvode utan ett enda avdrag. Jag är också väldigt upprörd över att kommunen ljög mig rakt upp i ansiktet från första början och sa att det inte ens fanns något bygglov. Då börjar man ju undra hur de jobbar, menar Niklas.

Följer taxan
När man ansöker om bygglov hos kommunen behandlas det alltid som ett helt nytt ärende, såvida det inte ser identiskt ut som ett som tidigare beviljats.

Då kan man eventuellt skriva ett avtal mellan parterna, men så fort man kommer med nya ritningar får man börja om helt från början.

Det förklarar Erik Wikström, tf. stadsarkitekt i Ale kommun, som hänvisar till den fastställda bygglovstaxan.
– Det är tråkigt om han känner sig motarbetad, det är inte den bilden jag har. Vi försöker alltid att bemöta personer med största respekt och enligt min uppfattning har det gått till som det brukar i det här ärendet. Jag har själv byggt så jag vet hur tråkiga sådana här saker kan kännas. Det klart att kommunen får vara lite flexibel i vissa gränsfall. Om exempelvis en nybyggnationskarta, som får vara max två år gammal, är två år och sju månader, kanske man kan acceptera den ändå. Vi måste följa våra bestämmelser och kan inte göra undantag i vissa fall men inte i andra.

Får medhåll
Niklas Gabrielsson tycker att kommunen har ett fyrkantigt tänk när det gäller hans bygglov och han får medhåll av Lennart Olsson, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Ale i Älvängen, som förmedlade tomten i Ölanda.
– Det finns kostnader som man inte utnyttjat i det här bygglovet, utsättningskostnad och samrådskostnad, och det tycker jag att man kunde ha fått tillgodose sig. Jag har byggt mycket i Ale kommun och så här kantigt har jag aldrig varit med om. Spontant kan jag känna att det är tråkigt att kommunen hanterar det på det här viset.

Han tipsade paret redan vid tomtköpet om att det fanns outnyttjade kostnader som de kunde försöka tillgodose sig.

Förra måndagen kom huset på plats och Niklas och hans familj ser fram emot att flytta in i sin nya bostad under hösten, men fakturan från kommunen svider fortfarande.
– De kör ett fult spel och jag skulle aldrig rekommendera någon att bygga i Ale, säger han.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…