ALE. Finns det underlag för en ny hotelletablering i Ale och i så fall var?
En färsk utredning besvarar frågorna.
Det finns förutsättningar för 50 hotellrum om etableringen sker i anslutning till det planerade kommunhuset i Nödinge.
Annordia AB, strategisk och finansiell rådgivare i hotellbranschen, fick i uppdrag av Ale kommun att utreda möjligheterna för en hotell- eller mötesanläggning i någon av centralorterna. Finns det ett tillräckligt stort underlag och vilken ort i Ale skulle vara mest lämplig för en hotelletablering.
– Vi ville ta reda på om det fanns en potential i drömmen om ett hotell. De alternativ som marknaden erbjuder i Ale idag som svarar inte upp till vad vi förväntar oss. Det fanns behov av en objektiv bedömning som baseras på det lokala underlaget och även tar hänsyn till regionen i stort. Därför beställde vi en utredning och nu är det upp till politiken att ta ställning till hur vi ska driva frågan vidare, säger kommunchef Björn Järbur.
Förra veckan presenterade Annordia sin utredning och slutsatsen är att det finns bäst förutsättningar för en hotelletablering i Nödinge och underlaget talar för en anläggning om cirka 50 rum. En given förutsättning är att det byggs i omedelbar anslutning till det nya kommunhuset för att därmed kunna inkludera en konferensverksamhet i hotellet. Bristen på lunch- och restaurangverksamheter på Ale Torg ger också hotellet bra förutsättningar att tillgodose detta behov.
– Slutsatsen känns logisk. Underlaget är begränsat, men om etableringen sker i ett sammanhang som exempelvis vid ett kommunhus och med en rad andra stödjande faktorer kan det fungera, säger Järbur.
Alternativen till Nödinge har varit Bohus och Älvängen, men ingen av orterna har ett tillräckligt stort behov för att bära en etablering enligt utredningen. Till Älvängen är restiden med pendeln cirka 20 minuter, vilket gör att avståndet blir en negativ faktor. I dagsläget är Akzo Nobel i Bohus det företag som har störst behov, men närheten till pendeln gör att de flesta med enkelhet väljer att bo i centrala Göteborg. Utredningen visar istället att Nödinge är den tätort i Ale som visar störst potential att snabbast ta form av en småstad. Tillsammans med Nol kommer också området att sannolikt växa snabbast.
– Avgörande är också beslutet om att placera Ales nya kommunhus i Nödinge. Genom att samlokalisera de spridda kommunfunktionerna till Nödinge skapas en arbetsplats med närmare 500 anställda. Kommunens behov kommer att utgöra ett betydelsefullt underlag för både möteslokaler och restaurangverksamhet på hotellet. Det möjliggör ett fullservicekoncept som inte annars skulle vara lämpligt på en annan ort i Ale, skriver Annordia i sin utredning.
Kommunhuset blir en central faktor även för en hotelletablering?
– Ja, det är mycket som kretsar kring kommunhuset och det är en fråga som snart ska aktualiseras. Politiken har redan sagt att de inte vill äga huset, vilket öppnar upp för en aktör att driva både hotell- och kommunhus. Vi har också talat mycket om att inte skapa ett traditionellt kommunhus som är öppet åtta till fem, utan istället försöka skapa ett kommunens hus där faciliteterna kan utnyttjas av er under dygnets alla timmar. Då krävs att någon kan driva verksamheten. En hotellaktör skulle kunna vara en tänkbar värd, spånar Björn Järbur.