ALE. I juni bekräftades att Ale kommun förvärvar den södra delen av Ale Torg från Balder Fastigheter. Detta för att säkerställa ett nytt kommunhus och en påbörjad utbyggnad av centrala Nödinge.
– Det är ett väldigt roligt projekt att ta tag i, säger sektorchef Mattias Mossberg
Balder Fastigheter AB, Ale kommun, Peab och Alebyggen drev under många år en gemensam detaljplan för Nödinge centrum. Inflation och stigande räntor i en en sviktande konjunktur gjorde att arbetet tappade fart. Det medförde att detaljplanen som låg för antagande aldrig klubbades. För att komma vidare med det planerade kommunhuset som var en del av den aktuella detaljplanen valde Ale kommun att förvärva den södra delen av Ale Torg. Förra onsdagen tog samhällsbyggnadsnämnden beslut om att avsluta den första detaljplanen för att i nästa stund ge ett nytt planuppdrag.
– Vi hade inget annat val, när Balder inte ville gå vidare med genomförandet av detaljplanen fick vi tänka om. Nu ger vi förvaltningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för den södra delen av torget som kommunen har förvärvat. Här vill vi se kommunhus, bostäder och centrumlokaler växa fram. Vi spänner bågen ordentligt för att säkerställa utbyggnaden och tillväxten av centrala Nödinge, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Eddie Glans (M).
Beslutet togs i bred politisk enighet och nämndens vice ordförande Johan Nordin (S) är nöjd.
– Det här blir bra. Nu ska vi äntligen skapa en torgkänsla med mycket rörelse, förhoppningsvis med ett par restauranger. Vi kommer att kunna återanvända en del av utredningarna som är gjorda och senast under 2028 behöver planen vara klar. Vid årsskiftet 2031-2032 löper hyreskontraktet ut med Balder och då måste ett nytt kommunhus vara på plats, säger han.
Den detaljplan som låg för antagande har tagit många år att ta fram, men allt arbete är inte förgäves.
– Tyvärr kunde vi inte bara klyva det befintliga planförslaget i två delar, eftersom de är beroende av varandra. När vi nu bara ska bygga på den södra delen krävs nya lösningar inte minst gällande bullernivåerna, men även infrastrukturen för VA och vägar. Den byggnation som var planerad på den nuvarande parkeringsplatsen på Ale Torg hade delvis funktionen som bullerskydd. Nya utredningar och beräkningar får nu ge svar på hur vi påverkas, förklarar sektorchef Mattias Mossberg.
Förutom bullernivåer från väg och järnväg är parkeringar till kommunhuset och bostäderna den stora utmaningen.
– Det stämmer, men det finns tankar kring detta. Nu ska vi först ta reda på hur många som behövs och sen ska detaljplanen få redovisa var dessa bäst lokaliseras, säger Eddie Glans.
Detaljplanens avgränsning är än så länge lite flytande. Om fastigheten med Järnkontoret, tidigare Börjessons Mekaniska, ska inkluderas i det nya planarbetet eller ej är inte definitivt beslutat.
– Vi har inga utredningar klara för den tomten och det kan vara tidskrävande att ta med den i detta skede, säger Eddie och Johan Nordin förtydligar:
– Rent logiskt borde den vara med, men vi kan inte äventyra att inte hinna klart med detaljplanen i tid för att kunna starta upp bygget av kommunhuset. Däremot kan vi ha med den i vår mentala planering så att den en vacker dag blir en passande pusselbit.
Politiken skickade också med ett tydligt budskap om exploateringsgraden för torget.
– Vi gjorde ett gemensamt tillägg om att utmana volymen. Kan vi få upp exploateringsgraden gynnas ekonomin i planarbetet, men vi skapar också bättre underlag för näringslivet, menar Johan Nordin.
När frågan om hur prioriterad detaljplanen är dröjer inte inte svaret.
– Den har högsta prioritet, svarar Eddie Glans direkt.