https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/05/V-20-alvevi.jpg

ÄIK vill bygga mer än konstgräs

ÄLVÄNGEN. På nationaldagen inviger Älvängens IK sin nya konstgräsplan. Fyra års arbete är till ända, men klubben vill mer. – Det är ett gyllene tillfälle som aldrig kommer att komma tillbaka. Nu finns engagemanget i klubben, stödet hos sponsorer och partners. Får vi med oss kommunen också blir utväxlingen enorm, ÄIK:s säger Roger Henriksson och Magnus Pettersson.

ÄLVÄNGEN. På nationaldagen inviger Älvängens IK sin nya konstgräsplan.
Fyra års arbete är till ända, men klubben vill mer.
– Det är ett gyllene tillfälle som aldrig kommer att komma tillbaka. Nu finns engagemanget i klubben, stödet hos sponsorer och partners. Får vi med oss kommunen också blir utväxlingen enorm, ÄIK:s säger Roger Henriksson och Magnus Pettersson.

För fyra år sedan diskuterade Älvängens IK framtiden. Varför finns klubben och för vem är de till för? Svaret blev att målet i varje fall ska vara att fylla en funktion för alla från barnvagn till rollator.
– Vi vill inte bli sedda som en ren fotbollsförening. ÄIK betyder mer än så. Som ortens största förening vill vi ta ett större ansvar och när vi ser ungdomar sittandes runt Netto i Älvängen under kvällstid, då har vi inte lyckats. Det är bättre om vi kan få upp dem hit och gillar de inte att sparka boll får vi försöka erbjuda något annat, säger ÄIK:s visionär Roger Henriksson.

Idag är hälften av alla skolbarn i Älvängen medlem i idrottsklubben och ÄIK har närmare 30 serielag i spel i år. Med detta som bakgrund bestämde sig Älvängens IK för att med full kraft verka för en konstgräsplan.
– Det har varit en lång och lärorik resa. Finansieringen var som väntat den stora stötestenen. Inledningsvis visste vi inte i vilken utsträckning som Ale kommun tänkte bidra, varför vi har sökt bidrag från i princip alla möjliga håll. Detta tillsammans med ett stort ideellt engagemang bland våra medlemmar gör att vi kommer att ha finansierat mer än halva investeringen. Det gör också att vi äger full rätt att fördela tiderna och bestämma hur planen ska användas, förklarar Roger Henriksson.

Fast hur var det nu? Alla barn vill inte spela fotboll. I samband med att arbetet tog fart med konstgräset vidgades vyn över området kring Älvevi. Här finns plats för mer.

Kommunalt stöd behövs
– Tillsammans med en arkitekt har vi tittat på möjligheterna att tillföra ytterligare aktiviteter. En ny 7-mannaplan, en rink för spontan-

idrott där basket, tennis, volleyboll, och innebandy kan spelas. Ett parkområde med lekplats, skatepark, bouleplaner, cafeteria och en förbättrad grön miljö ingår också. För att det ska bli verklighet behövs ett kommunalt stöd. 1,5-2 miljoner kronor visar kalkylen beroende på hur och vad man väljer att göra. Skateparken är exkluderad och drivs som ett separat ärende, berättar Magnus Pettersson.

När konstgräset invigs den 6:e juni kommer löparbanor runt arenan vara klara, liksom längdhoppsgrop, bollförråd och läktare. Bouleplaner och maskinförråd dröjer ytterligare en tid. Älvängens IK har också tagit kontakt med Skanska och Veidekke som ska bygga det nya bostadsområdet Kronogården bara ett stenkast från Älvevi.
– Ett aktivitetsområde såsom vi har skissat upp det gör definitivt bostäderna mer attraktiva och det hade varit roligt om de ville stötta våra planer, men framför allt så måste vi få med oss Ale kommun. Just nu har vi en härlig glöd i föreningen och med hjälp av flera entreprenadföretag från bland annat vägbygget får vi mycket gratis. Det betyder att för varje satsad krona får vi otroligt mycket tillbaka just nu. Det är ett gyllene tillfälle att färdigställa hela området. En chans som kanske aldrig kommer tillbaka. Jag hoppas kommunledningen inser det, menar Magnus Pettersson.

Länk till större bild på nya konstgräsplanen

Mer från samhälle

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Senaste nytt

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…