GÖTEBORG. Näringslivsklimatet fortsätter sin positiva resa i Ale.
På svenskt Näringslivs ranking över klimatet i landets kommuner placerar sig Ale på plats 43 – den bästa placeringen någonsin.
– Överväldigande att vi lyckas klättra i år igen. Ett otroligt hårt arbete att inte tappa en enda boll och att alla fortsätter att alltid vara lösningsorienterade, säger en stolt näringslivschef, Pia Areblad.
Sedan bottennoteringarna 2011-2012 har kommunledningen i Ale arbetat intensivt med att förbättra näringslivsklimatet. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Från plats 241 för tre år sedan till 43 på den ranking som svenskt Näringsliv presenterade på tisdagen. Det är en förbättring med nästan 200 placeringar på fyra år och 18 placeringar från fjolårets toppnotering. Ale är nu till och med bäst i klassen på två områden, vägnätet och medias attityder.
Framför allt är det kring attitydfrågor som Ale har gått starkt framåt.
– Det är särskilt roligt eftersom just attityder har varit ett av näringslivsrådets fokusområden. Nu ser vi att hårt arbete ger resultat. Näringslivsrådets insatser måste framhållas en dag som denna. De engagerade företagarna är fantastiska ambassadörer för kommunen och med sin inställning att alltid fokusera på målet och inte problemen är beundransvärd, säger Pia Areblad och fortsätter:
– Som industrikommun belastas vi tungt av en kultur med svag entreprenörsanda och med hänsyn till detta är vår rankingplacering en ännu större bragd. Vidare har Ale en hög kommunalskatt som också sänker betyget, men det är en fråga som inte vi kan påverka. Däremot försöker vi hitta nya sätt att jobba på när det gäller tillämpning av lagar och regler där vi också ligger lågt.
Solna kommun toppar precis som förra året rankningen med en hög andel företagande och ett imponerande nyföretagande. Två områden där Ale fortfarande har mycket att hämta hem. Kranskommunerna Lilla Edet och Kungälv återfinns längre ner på rankingen, men båda klättrar uppåt. Kungälv med 32 placeringar till plats 150 och Lilla Edet 23 placeringar till plats 232. I Göteborgsregionen är Härryda den kommun som placerar sig högst på plats 14. Förutom Härryda är det bara Partille kommun som hamnar före på årets ranking av och Ales positiva utveckling har inte undgått någon.
– Det ligger ett hårt arbete under flera år bakom den här resan. I det arbetet har både företagare, politiker och tjänstemän varit involverade. Jag tycker att Ale är ett gott exempel på att det går att förändra, säger svenskt näringslivs regionchef Elisabeth Sandberg.
Mikael Berglund (M), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor i Ale, blev minst sagt glad när han öppnade mejlboxen på tisdagen och såg meddelandet om resultatet av näringslivsrankingen.
– Vi satt på möte med Kommunstyrelsen när beskedet kom. Det gick ett positivt sus genom lokalen. Idag ska vi säga grattis till alla. Det här arbetet har vi utfört – och utför fortfarande – tillsammans. Med total politisk enighet visade vi vägen och gav frågan prioritet. Det har givit resultat. Till skillnad från Lerum, som efter sitt byte av politisk majoritet tappat 70 placeringar. har den positiva trenden i Ale också överlevt ett maktskifte. Vi fortsätter att öka tack vare att detta är en fråga som vi är överens om. Sedan får vi inte glömma det enorma engagemang som både företagare och tjänstemän i kommunen har visat för att ta tag i problemen, säger Berglund.
Hur går ni vidare?
– Trots de fantastiska siffrorna finns det fortfarande mycket att jobba med. När det gäller andelen företagande och framför allt nyföretagande kan vi förbättra oss avsevärt. Vi ser att det kvinnliga företagandet är förhållandevis lågt i Ale och därför är nätverk som Female ett bra initiativ. Vi behöver troligtvis göra ännu mer för att skjuta fart ordentligt, svarar Berglund.
Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat. Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.