NÖDINGE. Alebyggen utmanas i bostadsbristens Ale.
Bolaget tvingas varje vecka neka flera som upplevs vara i en prekär situation.
– Vi gör inga egna bedömningar, utan hjälper bara de som individ- och familjeomsorgen anser är i mest akut behov av bostad, säger vd Johan Redlund.
Han kan inte uttala sig om det aktuella fallet, där Anna med sina två små barn snart riskerar att bli bostadslös. Däremot redogör han för Alebyggens principer.
– Konsekvensen av bostadsbristen är att många aldrig får något förstahandskontrakt. Ytterst få lämnar idag sin lägenhet. Det finns ju ingenstans att ta vägen. Det gör att vi i dagsläget inte har möjlighet att hjälpa någon utanför systemet. Vi kan inte frångå kölistan. Våra enda undantag görs efter samråd med IFO (individ- och familjeomsorgen). Det ligger i deras yrkesprofession att avgöra vem som har störst och mest akut behov av lägenhet, säger Johan Redlund.
Han berättar att antalet förfrågningar är många från hushåll i prekära situationer. – Särskilt svårt är det när barnperspektivet kommer in. Det är svåra bedömningar och därför måste vi lita på att IFO vet vad som är bäst. Vi kan inte lägga oss i det arbetet. Det krävs en gedigen kontroll av bakgrund och behov, säger Redlund. Blir en lägenhet ledig stämmer Alebyggen först av med IFO för att säkerställa deras behov innan den kommer de sökande i kölistan till del. När det gäller andrahandskontrakt följer Alebyggen hyreslagens praxis.