ALVHEM. De miljödiplomerade företagen blir allt fler.
Nyligen erhöll ytterligare fyra aleföretag utmärkelsen.
– Ni gör en viktig insats för miljön samtidigt som diplomeringen ger ert företag en konkurrensfördel, förklarade kommunalrådet Mikael Berglund (M) i samband med avslutningsceremonin på Kungsgården.
Sedan 2004 har företag i Ale, Kungälv och Lilla Edet genomgått miljödiplomering. Utbildningen kallas för Göteborgsmodellen och är en så kallad lightversion av ISO 14000. Utbildningen genomförs under ett antal seminarier och är praktisk inriktad med hemuppgifter. Efter avslutad utbildning erbjuds möjlighet till revision som med godkänt resultat leder till miljödiplomet.
– Miljödiplomeringen är godkänd och används med fördel av företag som levererar till andra företag och offentliga organisationer inom Sverige, förklarar Jerry Brattåsen, näringslivsstrateg i Ale kommun.
Fördelarna med miljödiplomering är att den passar utmärkt för små och medelstora företag till en bråkdel av den kostnad som en ISO-certifiering innebär. Dessutom får de deltagande företagen praktisk hjälp med analysen av nyexaminerade miljöstudenter från Göteborgs Universitet.
– För oss var det här med miljödiplomering en oerhört positiv upplevelse. Vi har fått koll på våra produkter på ett bättre sätt än tidigare. Vi har rensat bland gamla sprayer och rengöringsmedel och ersatt dem med miljövänliga alternativ. Jag är dessutom övertygad om att man tar med sig sin ökade miljömedvetenhet hem i vardagslivet, säger Janne Ericsson på Bildovision i Älvängen.