ALE/LILLA EDET. 38 av 49 kommuner i Västra Götalandsregionen såg en ökande arbetslöshet i oktober. Lilla Edet var en av de kommuner i regionen där ökningen var störst, men även i Ale kommun steg arbetslösheten – särskilt bland unga.
Ale och Lilla Edet är inte de enda kommunerna i Västra Götaland där arbetslösheten går uppåt. Just nu ses en uppgång i 38 av 49 kommuner. Störst är ökningen i Gullspång, där arbetslösheten stiger med 1,1 procentenheter i november.
Även om arbetslösheten i Ale och Lilla Edet alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Västra Götalandsregionen (4,7 procent i Ale och 5,4% i Lilla Edet, jämfört med 6,3 procent i hela regionen). Öckerö har den lägsta arbetslösheten i länet (2,9 procent), medan Gullspång har den högsta (8,8 procent). Som exempel kan sägas att för att Ale skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Öckerö skulle 299 personer behöva sysselsättas.
I riket som helhet steg arbetslösheten i oktober jämfört med året innan (+0,5 procentenheter) och ligger nu på 6,9 procent. 225 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.
Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,9 procent), medan Gällivare har den lägsta (2,3 procent).
Arbetslösheten bland utlandsfödda var 10,4 procent i Ale under oktober månad, motsvarande 397 av 3 817 personer. Därmed är de utlandsföddas arbetslöshet högre än vid samma tidpunkt i fjol för 16:e månaden i följd. Sedan juni 2023 har arbetslösheten bland utlandsfödda ökat från 8,9 till 10,4 procent. Samma utvecklingen märks i Lilla Edet där arbetslösheten bland utrikesfödda uppgick till 10,2% i oktober, en ökning med 2,3% jämfört med samma tidpunkt förra året.
Skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Ale och Lilla Edet om man jämför med andra kommuner i Västra Götaland. Göteborg har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i regionen. Öckerö har den största.
Precis som den totala arbetslösheten stiger arbetslösheten även bland unga (+0,9 procentenheter). I oktober var 7,7 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 128 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en ökning med 21 personer på ett års sikt. I och med den senaste månadens uppgång har de ungas arbetslöshet i Ale stigit 17 månader i följd (upp från 4,8 procent i maj 2023 till 7,7 procent nu).
I Lilla Edet landar ungdomsarbetslösheten på 10,3% i den senaste mätningen av Arbetsförmedlingen.
Just nu finns det 50 annonser ute om lediga jobb i Ale kommun. Det framgår av Arbetsförmedlingens kartläggning. Det motsvarar omkring 80 tjänster. För en månad sedan fanns det 61 jobbannonser i kommunen, alltså elva fler än idag.
Här är de mest efterfrågade yrkesgrupperna:
• Underhållsmekaniker och maskinreparatörer
• Personliga assistenter
• Övrig hemservicepersonal
• Grundskollärare
• Vårdare, boendestödjare
• Städare
• Socialsekreterare
I Lilla Edet finns det enligt Arbetsförmedlingen 18 utannonserade jobb. Det är lika många annonser som för en månad sedan. Förra månadens annonser motsvarade 30 tjänster.
De mest efterfrågade yrkesgrupperna i Lilla Edet är arbetsmiljöingenjörer, företagssäljare och personliga assistenter.