NÖDINGE. Barnperspektivet väger tungt när Individ- och familjeomsorgen prövar behovet av boendestöd.
Först ska dock alla vägar att skaffa en egen lägenhet ha testats.
– Det är en mycket besvärlig bostadssituation just nu, säger IFO-chef Irene Blomqvist.
Det vilar ett stort ansvar på alla föräldrar att trygga sina barn en bostad. Innan socialtjänsten träder in ska alla sätt att skaffa tak över huvudet ha utretts. Alla hyresvärdar ska ha kontaktats och sökområdet ska inte bara omfatta den egna kommunen. Undantag kan göras när barnperspektivet vägs in.
– Om det är ett barnavårdsärende strävar vi alltid efter lösningar som medför så små ingrepp som möjligt i barnens vardag, säger Irene Blomqvist.
Om det finns orosanmälningar från lärare, rektorer och läkare, hur tungt väger de?
– Alla orosanmälningar gällande barn väger tungt och tas på största allvar. Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden, men barnens behov står alltid i centrum, säger Irene Blomqvist bestämt.
Störst och mest
I prioriteringen av vilka som har störst och mest akut behov av bostad görs noggranna bedömningar. Främst handlar det om att hjälpa de som står längst från bostadsmarknaden. De som inte på något sätt kan få en egen lägenhet.
– Det kan bero på betalningsanmärkningar eller en problematisk social bakgrund med missbruk och annan missär. Dessa människor måste vi ta ansvar för. De kommer aldrig att få en bostad på egen hand, säger Irene Blomqvist.
Goda möjligheter
Den som är självförsörjande bedöms ha goda möjligheter att skaffa lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden även om det är brist på lägenheter just nu.
– I vissa fall kan det handla om att vederbörande måste flytta på sig. Är det barn inblandat måste vi i dialog med föräldern komma fram till vad som är viktigast, att barnen till exempel får gå kvar i skolan eller ett förstahandskontrakt på en annan ort. Det är en balansgång som inte alltid är så lätt, säger Irene Blomqvist.