Boende rasar mot Postnord

NOL. Det pågår en tvist mellan boende i Nol och Postnord. Anledningen är att postutdelningen upphört till brevlådorna i Södergårdens radhusområde och att posten från januari får hämtas ut i Kungälv.

Tvisten startade redan under hösten 2019 när de boende i Södergårdens radhusområde fick den första informationen från Postnord.

– De skickade då ut ett massutskick till alla 70 hushåll i området där de meddelade att våra brevlådor ska centraliseras, vilket innebär att vi inte längre får ha dem vid våra bostäder eftersom Postnord vägrar att köra in i området med sin elbil med hänvisning till trafiksäkerhet och förbudsskyltar, berättar Kent Kjelltoft.

Området är bilfritt sedan 1980 då det byggdes, vilket är viktigt för många som bor i området.

– Under 2020 satte vi dock upp nya skyltar för att tillmötesgå Postnord så att vi är nu ett gångfartsområde som tillåter trafik, men Postnord accepterar inte detta och kör ändå inte in, säger Terese Garren.

En gemensam postlådesamling, som Postnord kräver, saknas fortfarande i området och sedan den 12 januari i år har de boende tvingats hämta sin post i Kungälv.

– Vi har tagit fram flera olika förslag för att underlätta för Postnord. Deras föreslagna alternativ är att sätta upp alla brevlådor vid garagen, men problemet är att vi som samfällighetsförening inte kan göra det på egen hand eftersom det inte finns med i anläggningsbeslutet. Det är alltså inte styrelsens ansvar eller skyldighet att vara part i frågan om postlådesamlingar, säger Kent Kjelltoft.

– Postnord hävdar att vi motarbetar dem, men så är inte fallet. Ska samfällighetsföreningen kunna driva frågan om att sätta upp postlådor på samfällighetens mark krävs det att Lantmäteriet gör en utredning om nytt anläggningsbeslut som kan kosta mellan 50 000 till 250 000 kronor, eller kanske ännu mer. Detta utan några garantier om att postlådor kan bli en del av gemensamhetsanläggning då dessa räknas som fastigheternas egendom och inte som en kollektiv angelägenhet. En samfällighetsförening är upprättad för att förvalta gemensamhetsanläggningar som anges i ett anläggningsbeslut. Lantmäteriet beslutar om vad ett anläggningsbeslut kan innehålla. Föreningen kan i de allra flesta fall inte göra några som helst ändringar i ett sådant beslut.

De hävdar också att det finns en överhängande risk att samfällighetsföreningens styrelse kan anmälas om de sätter upp postlådor på eget bevåg.

– Det räcker att en medlem anmäler styrelsen för underlåtelse av förvaltning på gemensamhetsanläggningen samt begär prövning hos Lantmäteriet så är processen igång med höga kostnader som följd. Postnord verkar inte bry sig om att vi i en samfällighetsförening är bundna av lagar och kan inte göra vad som helst, säger Terese Garren.

Boende i Södergården uppmanar nu Postnord att presentera en lämplig lösning på problemet.

– Det borde vara i Postnords intresse att lösa problemet, istället har de satt oss i en omöjlig situation. Privatpersoner ska inte behöva kämpa för att få sin post eller åka tre mil fram och tillbaka till Kungälv. Ge oss ett lagligt sätt att göra förändringen. Postnord vill centralisera postlådor i alla föreningar i Sverige så de borde lösa det juridiska innan de pressar den lilla kunden, säger Kent Kjelltoft.

Hans Hellman, representant för pensionärerna avslutar:

– Rådande lösning under dessa tider ökar risken för smittspridning. Det är för mig en chock att Postnord kan bete sig på detta viset. Vi som tillhör en riskgrupp och sitter i karantän tvingas hämta vår post i ett litet kyffe i Kungälv.

Läs också: Postnord svarar på kritiken 

Mer från samhälle

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Mäklarna om bostadsmarknaden i Ale

Lokaltidningen kontaktade några lokala mäklare för att få grepp om…

Inget kommunalt p-hus i Nödinge

Sverigedemokraternas huvudbudskap i valrörelsen var ”Nej till kommunalt p-hus i…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…