Det blir ingen skola i Brandsbo. Arkivbild: William Wensing.
Det blir ingen skola i Brandsbo. Arkivbild: William Wensing.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/10/dji_0002-scaled.jpg

Brandsbo hetaste skolalternativet

NOL. Turerna har varit många och alternativen likaså. Majoriteten i Utbildningsnämnden har nu kommit överens om att platsen för en ny grundskola bör bli i Brandsbo.
– Vi anser att det är det bästa alternativet, säger Erik Liljeberg (M), ordförande i Utbildningsnämnden.

2016 fattades ett beslut om att en ny grundskola med plats för 700 elever ska byggas. Inledningsvis pekades två placeringsalternativ ut. Antingen där Himlaskolan i Alafors eller Nolskolan i dag ligger. I somras kom beskedet att ett tredje alternativ skulle utredas, nämligen Nol IK:s tidigare fotbollsanläggning i Brandsbo.

Under Utbildningsnämndens sammanträde i slutet av september fanns ämnet med på dagordningen och det var två alternativ som diskuterades. Antingen ska den nya skolan byggas i Alafors eller Brandsbo. Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna röstade på det andra alternativet medan Sverigedemokraterna föredrog det första.

– Vi anser att det är det bästa alternativet. Nol är en stor ort och det vore konstigt att inte ha en skola där. Det är en geografisk plats som inte är allt för avsides mot Alafors och det blir lättare för fler barn och pedagoger att ta sig dit, säger Erik Liljeberg.

Ett problem med Brandsbo-alternativet är att marken i dag ägs av Nols Företagscenter AB, och inte kommunen. Tomträttsvärdet uppgår i sin tur till cirka 50 miljoner kronor plus att det tillkommer extra åtgärder i form av marksanering till en kostnad om cirka 35 miljoner.

– Markägaren vill inte sälja, men är positiv till ett markbyte. Kan vi komma åt marken i Brandsbo kan möjligheten finnas att bygga bostäder på det alternativa markerna som blir över, vilket till en viss mån kan väga upp för slutkostnaden och att vi får en bättre ekonomi i sin helhet, säger Erik Liljeberg.

Hur ser det ut med föroreningar i marken?

– Det har förstås varit snack om att den har varit förorenad och i folkmun kallas platsen för ”Blyvallen”. Enligt en markundersökning som gjordes 2012 är den absoluta merparten av marken endast förorenad i begränsad omfattning. Hade vi sett att det skulle bli ett enormt saneringsprojekt hade vi inte valt den här platsen.

Alternativet innebär också att skolan kommer att stå klar först inom sju år och att kommunen dessförinnan tvingas ta fram tillfälliga lösningar. I Alafors anger tidplanen fyra år till färdigställande.

– Det är lätt att man förhastar sig och att det ska vara bråttom att ta fram en ny skola. Där har vi varit många gånger och nu tycker jag att det är viktigare att det blir så bra som möjligt på lång sikt. Jag har inga tveksamheter att vi kan hitta alternativa lösningar fram till att skolan är färdig, säger Erik Liljeberg och fortsätter:

– Det är viktigt att komma ihåg att vi inte har tagit ett slutgiltigt beslut. Det ska först skickas vidare från Servicenämnden till kommunstyrelsen och inhämtas remissvar från Kultur- och fritidsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden. Runt årsskiftet är en mer sannolik tidpunkt för beslut i kommunfullmäktige.

Lena Camp (SD) är kritisk till att majoriteten valde Brandsbo-alternativet i stället för Alafors.

– Anledningen till varför vi tycker att skolan ska byggas i Alafors är att vi i dag redan äger marken och den är gjord för en skola. Vi kan inte slänga ut över 85 miljoner kronor extra på att bygga en ny skola på en plats där vi inte vet vad som finns i marken. Kostnaden kan skena iväg och vi har inte de pengarna att leka med, säger Lena Camp och avslutar:

– Jag blev chockad. Uppskattningsvis kommer det att ta sju till åtta år innan skolan är klar och vi måste ta fram en skola så fort som möjligt, säger Camp.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…