Översiktsplan på Älvhem. Tjänstemännen på sektor samhällsbyggnad föreslog avslag, men den politiska majoriteten beviljade bygglov.
Översiktsplan på Älvhem. Tjänstemännen på sektor samhällsbyggnad föreslog avslag, men den politiska majoriteten beviljade bygglov.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2016/12/v-5016-bygglov.jpg

Bygglov beviljat för Handelsplats Älvhem

ÄLVÄNGEN. Tjänstemännen på sektor samhällsbyggnad föreslog avslag, men den politiska majoriteten beviljade bygglov för Handelsplats Älvhem.
– Avvikelsen från gällande detaljplan anser vi är för stor och då kan vi inte föreslå något annat, säger stadsarkitekt Magnus Blombergsson.
– Nämnden bestämmer som tur är, kontrar Jan A Pressfeldt (AD), drivande ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden.

Det rådde en viss dramatik när Samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde på torsdagen. Hanteringen av bygglovsansökan för Handelsplats Älvhem har omgivits av många rykten och när nämndens arbetsutskott träffades veckan före blev det tydligt att sektorns förslag var ett avslag. Det hade varit ett förödande beslut för exploateringen som sannolikt hade fått avbrytas.

– Vi ägnar oss åt myndighetsutövning, likaså nämnden. Det betyder att aspekter som vad man gillar och tycker inte ska visas någon hänsyn. Det är vad detaljplanen och PBL säger som styr vår bedömning. Vi utgår enbart från vad gällande regler, lagar och bestämmelser säger. I det här fallet ville sökande bygga en 181 meter lång byggnad och detaljplanen tillåter bara en sammanhängande fasad om 100 meter, sen krävs en glipa på tio meter. Sökande anpassade inte byggnationen trots våra påpekanden och därför kunde vi inte föreslå något annat än att avslå ansökan, motiverar Magnus Blombergsson sektorns bedömning.

Den politiska majoriteten S, V, MP och AD resonerade inte på samma sätt och valde att bevilja ansökan, men Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Rolf Gustavsson (S) var inte helt nöjd.

– Det här har gått väldigt fort. Politiken kom in alldeles för sent i diskussionen för att det ska kännas jättebra. Vi anser dock att etableringen är viktig, konsekvenserna av ett avslag hade varit allvarliga. Vi är medvetna om att bygglovet avviker från detaljplanen, men det är en mindre avvikelse vi talar om. Det handlar egentligen om tio meter. Totalt medger detaljplanen två byggnader på totalt 210 meter inklusive glipan. Nu har sökande valt att bygga en huskropp om 181 meter, alltså 30 meter kortare. Bygglovshandlingarna har gått ut till samtliga sakägare och vi har idag ingen som klagar. Det känns tryggt och när vi fick in en tydlig avskärmning av lastkajen mot Göteborgsvägen kände vi oss nöjda, säger Rolf Gustavsson.

Aledemokraten Jan A Pressfeldt har varit mycket engagerad i exploateringen av Svenstorpområdet i Älvängen. Han förstår varken sektorn eller oppositionens motstånd.

– Det här är samhällsutveckling och den försöker man stoppa. De letar efter fel istället för att se möjligheterna. Vi har självklart lyssnat till tjänstemännens beskrivning av ärendet, men det är bara ett perspektiv. Vi värderar fler saker när vi tar ställning. När väg- och järnvägsutbyggnaden ägde rum gjorde vi samma sak. Trafikverket körde bara på och vi fick ändra i detaljplanerna i efterhand. Samhällsnyttan ansågs då med all rätt gå före, säger han.

Magnus Blombergsson medger att det kan finnas fler avväganden för nämndens politiker att göra inför ett beslut, men håller i detta fall inte med om att det handlar om en mindre avvikelse mot detaljplanen.

– Nej, det här är större. Det finns en tanke bakom detaljplanen. Den skulle skydda Göteborgsvägen och utvecklingen på den sidan mot att bli en baksida till ett handelsområde. Det fanns skäl till att man begränsade byggnaderna till 100 meter och krävde en glipa på tio meter för att skapa genomsikt. Självklart känns det väldigt konstigt och märkligt för oss tjänstemän när det blir så här. Vi är tillsatta för att se till att lagar och regler följs, men det är svårt att påverka en sökande som mer eller mindre har blivit ”lovad” bygglov, säger Blombergsson.

Rolf Gustavsson inser att ärendet har rört upp känslorna i sektorn.

– Men jag hoppas verkligen att ingen har blivit lovad bygglov för så får det inte gå till. Nu gäller det att vi snackar ihop oss igen. Förtroendet mellan nämnden och sektorn är jätteviktigt.

Tyrone Hansson (FiA), vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, delar tjänstemännens kritik.

– Vårt primära uppdrag är ren myndighetsutövning. Våra beslut grundas alltid på gällande lagar och bestämmelser. En dag som denna sätts allt ur spel. Tala med rätt personer så kan du driva igenom vad som helst, oavsett vad planen säger. Det här känns inte alls bra.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…

Emma vill få fler kvinnor att engagera sig

För några år sedan gick Emma Mouvitz med i ungdomsrådet…

Ale och Lilla Edet klättrar i ranking

Efter Lerum, som ökar med 44 placeringar, är Lilla Edet…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…