Cannabis i form av marijuana eller hasch är den överlägset vanligaste illegala drogen som förekommer i Ale. Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna. Ale kommun har tagit fram informationsmaterial om hur man som vuxen kan göra skillnad i kampen mot droger.
Cannabis i form av marijuana eller hasch är den överlägset vanligaste illegala drogen som förekommer i Ale. Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna. Ale kommun har tagit fram informationsmaterial om hur man som vuxen kan göra skillnad i kampen mot droger.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/05/gettyimages-1161409422.jpg

Cannabis den vanligaste illegala drogen

ALE. I en artikelserie om fyra delar ger Alekuriren en drogskola för föräldrar. Tjänstemän med olika professioner beskriver situationen i kommunen och vad man som vårdnadshavare bör tänka på. Inledningsvis ges en lokal lägesbild och grunderna i drogprevention.

Dzemal Sabovic är strategisk samordnare för trygghet och missbruksprevention i Ale kommun. Det drogförebyggande arbetet har högsta prioritet och artiklarna syftar till att informera aleborna i allmänhet och föräldrarna i synnerhet om hur droganvändningen fungerar och vilken hjälp som finns att få.

– En genomgående röd tråd i avsnitten är att vi försöker baka in föräldraskap, föräldrakärlek, vuxenansvar och vikten av att bygga bärande relationer till unga samt sätta gränser vad gäller droger och andra riskbeteende – tidigt!

Om du ska ge din syn på grunderna i drogprevention?

– Tobak och alkohol är de vanligast förekommande legala drogerna och de som ungdomarna först kommer i kontakt med. Ska vi vinna kampen mot droger och få färre unga att experimentera med droger behöver vi ha rätt fokus. Det går inte att stoppa droganvändande i ett samhälle där det är okej att minderåriga dricker och röker, säger Dzemal Sabovic.

Vad krävs för att vända utvecklingen?

– Vi behöver ha rätt ansats och se till att våra unga inte börjar med tobak och alkohol för tidigt. På så sätt minskar vi risken att de kommer i kontakt med andra tyngre droger.

– Har du lärt dig att röka så sänker du tröskeln. Ta cannabis som exempel. Tekniken att röka är densamma och steget över till denna typ av drog är plötsligt mindre. Dessutom förekommer cannabis och andra droger oftare i riskmiljöer där även tobak och alkohol finns.

Cannabis i form av marijuana eller hasch är den överlägset vanligaste illegala drogen i lokalsamhället. Tillgången är god. Från polisens sida jobbas det på bred front med att lagföra dem som säljer och upptäcka dem som har börjat röka.

– Många beslag gör vi på ungdomar och unga vuxna. Drogen är idag mycket starkare än tidigare eftersom THC-halten, det vill säga den aktiva substansen, under åren har ökat genom förädling, säger kommunpolis Jessica Ask.

Som förälder, vilka tecken ska man vara uppmärksam på?

– Hittar ni exempelvis ocb-papper eller rizzlapapper i fickorna hos era barn så är det stor sannolikhet att de har börjat röka cannabis, säger Jessika Ask.

– Hos ungdomar kan användningen märkas genom mindre intresse för skolan, morgontrötthet, konstiga meddelanden till sin telefon eller dator. Nya och okända kompisar är också något att vara uppmärksam på, säger Dzemal Sabovic och fortsätter:

– Sätt tydliga gränser hemma och inkludera äldre syskon, ditt barns kompisar, pojk- och flickvänner i dialogen så att alla vet vad som gäller hemma hos er. Ha koll på internetaktivitet, bank- och swishkontot eller om det förekommer kontanter. Gå gärna ut och besök de platser där din ungdom vistas och vänta på att din ungdom kommer hem på kvällen.

Vårdnadshavarna har en viktig roll?

– Föräldrarna är de bästa drogförebyggarna! Det är de som tillbringar mest tid med barnen och är först med att upptäcka tidiga tecken på om något inte står rätt till och kan agera utifrån det.

Mer från samhälle

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…